logo.png

Vi giver det smukke spil tid, ord og perspektiv. 
Vi ønsker at skabe scenen for den store fodboldoplevelse.
Skabt af dig og af os.

Glinvads La Liga-klumme:  Celtas hvirvelvinde gjorde det igen

Glinvads La Liga-klumme: Celtas hvirvelvinde gjorde det igen

Da Barcelona kom til Balaídos, fandt Celta sit bedste ansigt og lignede igen det hold, der var den store overraskelse i Spanien i sidste sæson. For en stund tænkte ingen i Vigo på den dårlige sæsonstart, salget af Nolito, det svære europæiske comeback og på de kinesere, der er i færd med at overtage danskerklubben i Galicien

 

Af Morten Glinvad

 

Daniel Wass var helt på det rene med, hvilken opgave der ventede: ”Vi skal løbe og løbe og presse og presse. Og være gode med bolden, når vi har den,” fortalte han gennem telefonen fra Vigo fredag eftermiddag.

Som sagt, så gjort. To dage senere var danske Wass blandt de bedste, da Celtas hvirvelvinde leverede sæsonens klart bedste indsats og gjorde det, som de har gjort oftere end noget andet hold i Spanien i den tid, træneren har heddet Eduardo Berizzo: Besejrede mægtige FC Barcelona.

For tredje gang i fem kampe under Berizzo slog Celta favoritterne. I efteråret 2014 blev det til en 1-0-sejr på Camp Nou. For et år siden blev det 4-1 hjemme på Balaídos. Og denne søndag aften endte en forrygende fodboldkamp med en 4-3-sejr til de himmelblå Celta-spillere.

”En spektakulær triumf på Balaídos,” jubler lokalavisen Faro de Vigo dagen derpå. ”Barcelona taber i et spil russisk roulette,” lyder overskriften i El Pais, hvor Ramón Besa i sin kampanalyse noterer sig, at ”Barcelona tabte både bolden og hovedet.”

Men de gjorde det ikke alene. For selvom Jéremy Mathieus unødvendige selvmål til 3-0 og Marc-André Ter Stegens enorme fejl ved 4-2-målet selvfølgelig er en stor del af forklaringen på, hvordan det kunne lade sig gøre, så er det tankevækkende og sigende, at det overhovedet var muligt for den tyske målmand at ramme en Celta-spiller, da han vanen tro ville spille bolden ud af eget felt. Der var et kvarter tilbage på Balaídos, og Celta kæmpede med alt, hvad de havde, for at holde fast. 3-0 var blevet til 3-2, og Barcelona havde overtaget initiativet og jagtede en udligning. I sådan en situation ville de fleste hold nok stille sig tilfredse med at forsvare eget felt, men ikke Celta. Selvom kræfterne var ved at være udtømte, blev de ved med at ”løbe og løbe og presse og presse,” som Daniel Wass havde beskrevet det. Og derfor kom den chilenske midtbanespiller Pablo Hernández farende op mod Ter Stegen. Fejlen var stadig enorm, men hvis ikke Pablo Hernández havde taget løbet, var det aldrig sket, at bolden ramte chileneren i hovedet og endte i nettet bag Ter Stegen. Et 4-2-mål, der gav Celta en smule luft, så der lige akkurat var nok til at holde hjem.

”Vi gjorde dem ukomfortable og præsterede at fremprovokere deres boldtab og stjæle bolden og åbne en vej mod deres mål. I 2. halvleg erobrede vi bolden længere tilbage, og målet var længere væk. Vi led. Det fjerde mål lettede trykket, for resultatet var i fare,” analyserede Berizzo efter endnu et pragtværk mod Barcelona, hvor Luis Enrique efterhånden må være godt træt af at tabe til den klub, han med succes trænede i 13/14-sæsonen.

”Ikke alle hold er så modige. Hvis der er et hold, der kan ramme os, så er det Celta. Hvis jeg skal tabe, foretrækker jeg, at det sker mod sådan et hold,” sagde Barcelona-træneren. ”De forsvarer mand mod mand, idet de lader en midterforsvarer være fri, de løber ekstremt meget, de giver ingen nemme situationer væk, og hvis du taber duellerne, som det skete for os i 1. halvleg, så konverteres ethvert angreb til en omstilling.”

Bielsa-fodbold på Balaídos

Med sejren fik Celta for alvor markeret, at holdet er i fremgang efter den problematiske sæsonstart, hvor tre nederlag i de tre første kampe havde sendt holdet ned i bunden af La Liga. To af kampene var mod Real Madrid og Atlético Madrid, hvor nederlagene ikke var den store overraskelse. Det var det til gengæld i den allerførste kamp i sæsonen, hvor oprykkerne Leganés højest overraskende vandt 1-0 på Balaídos efter en kamp, hvor Celta havde svært ved at åbne en defensivt indstillet modstander.

Pione Sisto scorede sit første mål på hjemmebane og var med til at gøre Luis Enriques aften endnu mere skidt.   Foto: Getty Images

Pione Sisto scorede sit første mål på hjemmebane og var med til at gøre Luis Enriques aften endnu mere skidt.

Foto: Getty Images

”Sådan har flere af kampene været. Modstanderne har fået større respekt for os og stiller sig længere tilbage. Osasuna, Espanyol og også Panathinaikos i Europa League. Det har vi haft det svært med,” sagde Wass, da jeg talte med ham i fredags.

Respekten er en konsekvens af sidste sæsons sjetteplads og den gode fodbold, Celta spiller under Eduardo Berizzo. Argentineren var selv midterforsvarer for Celta i 00’erne og viste sig som et særdeles godt valg som efterfølger til Luis Enrique, da han skiftede til Barcelona i 2014. Som træner har Berizzo været assistent for Marcelo Bielsa, da han var landstræner for Chile, og meget inspiration er hentet fra landsmanden. Den ekstreme løbevillighed, presspillet, dynamikken, kombineret med gode tekniske færdigheder.

”Vi anvender mandsopdækning. Men i zoner og med måde. Hvis vores højre back pludselig ligger som venstre wing, er noget gået galt,” har han sagt om stilen, som åbenbart er særdeles effektiv over for Barcelona.

”Han har givet os vores kendetegn. Intensiteten og ønsket om altid at ville angribe. Nogle gange ligner det selvmord, men jeg vil hellere dø ved at gå frem end vente tilbage,” sagde angriberen Iago Aspas i et interview med El País i foråret.

Netop Aspas var den helt store profil søndag aften på Balaídos. Han løb og arbejdede, var pågående og direkte. Han scorede et fint mål til 2-0 og havde forinden lagt op til aftenens første mål: Det første mål af Pione Sisto på danskerens nye hjemmebane.

Sisto var placeret på højrekanten og var meget kold i afslutningsøjeblikket fra en spids vinkel. Det var anden ligakamp i træk, han scorede, og efter det imponerende sololøb i sidste uge mod Espanyol fik han nu vist afslutningskvaliteterne mod mestrene. Det var ikke alt, der lykkedes for Sisto, men han har løbekapaciteten til at spille Berizzo-fodbold og ydede et stort arbejde i defensiven i 2. halvleg, hvor han undervejs blev flyttet over i venstre side.

Samme rokade rykkede Daniel Wass ud på højrekanten, efter at han fra start havde været placeret på den offensive midtbane, som 10’er, hvor han var blandt Celtas bedste i 1. halvleg og for sin indsats modtog ros fra træneren: ”Vi havde brug for en spiller, der pressede og erobrede bolde. Vi valgte Wass til den position, fordi han har genfundet sit niveau, og han var en af de store nøgler. Hans arbejde udmøntede sig i hans og Aspas’ store kamp,” sagde Berizzo om danskeren, der på ingen måde virkede præget af den ankelskade, han åbenbart døjer med, og som holder ham ude af de kommende landskampe, men som ikke var nævnt med et ord, da Celta lørdag lagde en opdatering ud på klubbens hjemmeside med nyt om de skadede spillere i truppen.

Kineserne er kommet til Galicien

Wass har haft en nøglerolle for Celta i sæsonstarten og har været i startopstillingen i alle syv ligakampe. I Europa League har Berizzo valgt at rotere en del, så tre dage før kampen mod Barcelona kom Wass ind fra bænken og scorede direkte på frispark, da Celta uden at imponere sikrede en heldig 2-0-sejr mod Panathinaikos. Celta ligger dermed fint til i Europa League med fire point i de to første kampe, men i de europæiske opgør har reserverne indtil nu ikke overbevist om, at truppen er bred nok til at spille med på flere fronter. Samtidig har Celta skullet vænne sig til et liv uden Nolito, de seneste sæsoners største profil, som i sommer blev det største salg i Celtas historie, da han skiftede til Manchester City for 135 millioner kroner.

Celtas økonomi er i markant bedring efter de tunge år i den næstbedste række, og nu er spørgsmålet, hvad fremtiden bringer. Præsidenten gennem ti år, Carlos Mouriño, ønsker at sælge klubben, og den seneste uges tid har de galiciske medier fortalt om en meget varm interesse fra det kinesiske selskab CITS, der ønsker at gøre Celta til den næste spanske klub på kinesiske hænder. En kontroversiel situation, der har fået mange tilhængere til at føle sig svigtet af præsidenten.

”Celta er ikke til salg,” blev der sunget på Balaídos under torsdagens kamp mod Panathinaikos, men mandag er kineserne ankommet til Vigo for at se nærmere på den klub, de ønsker at købe.

Kineserne kan konstatere, at Celta nu er kommet op i midten af tabellen og ikke har langt op til toppen efter den imponerende præstation søndag aften. Barcelona havde ellers muligheden for at overtage førstepladsen, men måtte i stedet rejse forslåede hjem, mens træner Luis Enrique naturligvis blev stillet spørgsmålet, om det nu var så god en ide at lade Andrés Iniesta, Ivan Rakitić og Javier Mascherano starte på bænken: ”Det er nemt at tale om bagefter,” var hans eneste kommentar til den sag.

I Messis skadesfravær spillede Barcelona i 1. halvleg 4-4-2 med Luis Suárez og Neymar fremme, Arda Turan og Rafinha på kanterne og André Gomes og Sergio Busquets på den centrale midtbane. Sidstnævnte havde en elendig aften med flere boldtab i den periode midt i 1. halvleg, hvor Celta sprudlede. ”Jeg er en af de skyldige. Jeg må arbejde hårdere. Vi begik fejl gennem boldtab og i vores positionering,” sagde Busquets, der ikke var den eneste, der påtog sig skylden.

“Det var min skyld. Jeg er meget ked af det over for holdet. Hvis det ikke var for min fejl, så havde vi måske vundet kampen. Det kunne alle se,” sagde Ter Stegen om den afgørende fejl i en 2. halvleg, hvor Iniesta var kommet ind og som altid fik sat skik på Barҫas spil, hvor systemet blev ændret til det vanlige 4-3-3, hvor Gerard Piqué for første gang i karrieren scorede to mål i samme kamp for Barcelona og var tæt på et hattrick, så gæsterne havde udlignet til 4-4 i overtiden i den hæsblæsende kamp.

”Målmanden skal tage chancer. Det hjælper os utrolig meget for at komme i overtal, og i det store billede giver det os meget mere, end vi mister,” sagde Piqué om Ter Stegens fadæse på en vidunderlig fodboldaften i Galicien, hvor Celtas hvirvelvindsfodbold endnu engang nedlagde FC Barcelona.

 

Rundt om runden:

  • Villarreal, Las Palmas, Dortmund og nu Eibar. For fjerde gang i træk måtte Real Madrid nøjes med uafgjort, og at det kunne ske hjemme på Santiago Bernabéu mod lille Eibar har fået alarmklokkerne til at ringe. Real Madrid var underligt uinspireret og startede igen langsomt. Man var uden en knæskadet Luka Modric, og hans fravær plejer at kunne mærkes. James Rodríguez blev skadet under opvarmningen, mens både Karim Benzema og Raphaël Varane udgik undervejs på en skuffende eftermiddag for Real Madrid. ”Vi er ikke i krise, men vi kan ikke fortsætte sådan her,” sagde en skuffet Real Madrid-træner Zinédine Zidane.

 

  • Diego Alves gjorde det igen. Og denne gang hele to gange. I sidste uge lod han sine sublime færdigheder i kunsten at redde straffespark gå ud over Leganés’ Alexander Szymanowski. Denne gang var det hele to Atlético-spillere, der tabte duellen fra de 11 meter med Valencias brasilianske målmand. Hverken Antoine Griezmann eller Gabi kunne passere ham, så Diego Alves’ straffesparksstatistik voksede sig endnu mere imponerende: Siden han kom til spansk fodbold, har han stået over for 45 straffespark for Almería og Valencia. Kun 21 af dem er blevet konverteret til et mål. ”Den første redning var vidunderlig,” sagde Atlético-træner Diego Simeone med respekt efter opgøret, som hans hold trods de to brændte straffespark vandt 2-0. Atlético er dermed nyt tophold i La Liga.

 

  • Opgøret mod Atlético var det sidste i denne omgang for Valencias holdleder og talisman Voro. På tribunen sad Cesare Prandelli, efter at Valencia dagen forinden endelig havde bekræftet det, som alle havde vidst i dagevis: Italienske Prandelli er ny Valencia-træner og går i gang med arbejdet i denne uge. Den tidligere italienske landstræner er det største trænernavn, der er hentet til Valencia i lang tid. Imens kan Voro igen trække sig ud af søgelyset efter to sejre og et nederlag i sin fjerde periode som midlertidig træner. Og vente på, hvornår han næste gang bliver bedt om at træde til i nødens stund.

 

  • Også i Granada har man valgt at skride til en tidlig trænerfyring. I sidste uge blev Paco Jémez fyret efter en sæsonstart, hvor det meste er gået galt. Forventningerne var ellers store i Andalusien, hvor der i sommer kom nye kinesiske ejere, og hvor ansættelsen af Paco Jémez blev set som lidt af et kup, efter at han i flere sæsoner holdt Rayo oppe i den bedste række til trods for dårlige forudsætninger og det med en ekstremt offensiv og seværdig spillestil. Men i Granada nåede Jémez aldrig at få samlet brikkerne i en trup, der i sommer fik tilført intet mindre end 16 nye spillere, hvor ikke alle lod til at være hentet efter trænerens ønske. Jémez kom i sin korte tid i Granada til at ligne en parodi på sig selv; hvis den offensive tilgang gav for store blottelser, var hans svar at spille endnu mere offensivt. Flere gange foretog han udskiftninger allerede i 1. halvleg, og i hans sidste kamp oplevede israeleren Omer Atzili at blive både ind- og udskiftet undervejs. I første omgang har Lluis Planagumá, træner for B-holdet, taget over, men lørdag endte hans debut med et hjemmenederlag til Leganés. Imens leder Granada efter en ny træner, der skal forsøge at sikre overlevelsen i La Liga.

 

  • Dramatiske scener i Pamplona, hvor Osasuna-træner Enrique Martín Monreal fik et ildebefindende og måtte forlade sin trænerbænk undervejs i opgøret mod Las Palmas. Martín vendte dog tilbage og kunne se Osasuna få et enkelt point, der dog ikke rykker det store for holdet, der ser ud til at få det meget svært i comeback-sæsonen i den bedste række.

 

Morten Glinvad er fodboldkommentator på Discovery Networks Danmarks kanaler.

Topfoto: Getty Images

 

Mediano PL: Shearer, Henry eller Drogba? Her er den største angriber i Premier Leagues historie

Mediano PL: Shearer, Henry eller Drogba? Her er den største angriber i Premier Leagues historie

Superliga podcast: David Nielsen om Lyngbys succes og de, der har overrasket ham mest i Superligaen

Superliga podcast: David Nielsen om Lyngbys succes og de, der har overrasket ham mest i Superligaen