logo.png

Vi giver det smukke spil tid, ord og perspektiv. 
Vi ønsker at skabe scenen for den store fodboldoplevelse.
Skabt af dig og af os.

Analyse af måltørken hos OB - det burde slet ikke være så trist

Analyse af måltørken hos OB - det burde slet ikke være så trist

Odense Boldklub tester i denne sæson grænserne for, hvor få mål man kan score på trods af mange chancer og afslutninger. Vi er dykket ned i tallene bag OBs målkrise

 

Af Bo Schwartz Madsen

Effektivitet foran mål kan gøres meget simpelt op i to tal: Hvor stor andel af alle afslutninger var inden for målrammen og hvor stor andel af afslutningerne inden for rammen blev til mål. I begge kategorier halter OB gevaldigt efter i denne sæson. Her vist i to grafer:

 

OB har, som flere andre medier også har bemærket, faktisk haft fjerdeflest afslutninger i Superligaen i denne sæson. Men problemet for klubben er at de er langt det dårligste hold til at ramme målet. I parentes lægger vi også mærke til Brøndby, som i den grad har fået sigtekornene stillet rigtigt i denne sæson.

 

OB’s ineffektivitet udstilles yderligere, når vi ser på oven-stående graf. Når det gælder afslutninger som rammer målet, så er OB det hold som omsætter den mindste andel til mål.

Effektivitet foran mål svinger fra sæson til sæson for alle hold. Der er mange faktorer som påvirker effektiviteten fx nye spillere, ny spillestil, andre modstandere, osv. Et sted blandt alle disse faktorer ligger tilfældighederne også. Marginalerne er nogle sæsoner lidt mere eller lidt mindre på et holds side. Når vi sammenligner OB i denne sæson med andre hold i de sidste par år, så skiller de sig gevaldigt ud:

 

Alt i alt betyder det at OB har scoret på 4,7% af alle deres afslutninger. Det er absurd lavt. Det betyder at OB har scoret et mål per 21 afslutninger i denne sæson. Noget af en forskel fra gennemsnittet i Superligaen omkring et mål per 11 afslutninger og meget forskelligt fra sidste sæson, hvor OB scorede et mål per 8 afslutninger.

Men hvad pokker er det der sker i OB? De sparker og sparker mod mål, men intet går ind. Umiddelbart kan det være svært at se hvad holdet gør anderledes i forhold til sidste sæson. OB er ikke blevet tvunget til en masse afslutninger af lav kvalitet.

Gennemsnitsafstanden på OB’s afslutninger i sidste sæson var 16,4 meter. I denne sæson er den 16,3 meter. I sidste sæson var 57% af OB’s afslutninger inde i feltet. I denne sæson er det 58%. Hvis man ser på tallene, så spiller OB meget ligesom i sidste sæson, men bare med dårligere resultater.

Som eksempel kan vi se på Anders K. Jacobsen

De gule prikker er mål. 

De gule prikker er mål. 

Anders K. har haft masser af afslutninger fra positioner hvor han scorede i sidste sæson. Men bolden er ikke gået ind. Det er stik modsat, hvad der skete sidste sæson, hvor han scorede 12 mål. De 12 mål var også en præstation over, hvad man kunne forvente. Vurderer man chancerne ud fra afstand, vinkel, med foden/hovedet og spilsituation, så ville vi have forventet seks-syv mål fra Anders K. Jacobsen i sidste sæson. Han overpræsterede altså med sine 12 scoringer. I denne sæson kunne man med rette forvente tre-fire mål fra hans side baseret på hans muligheder, men skarpheden og marginalerne har ikke været på hans side. Det er naturligvis ikke sådan, at fordi han overpræsterede sidste sæson, så rammer karma ham nu. Sådan fungerer tilfældigheder ikke. Men det viser, at vi måske har overvurderet OB’s angreb baseret på sidste sæson.

Det er svært at sige med sikkerhed, hvad der går galt for OB’s angreb, men jeg har et par bud på steder, som har ændret sig.

For det første, så har OB skabt færre af de helt store chancer. Se bare Anders K. Jacobsen ovenfor. Han scorede i sidste sæson på tre chancer helt inde under mål. De afslutninger er han ikke kommet til i denne sæson. Den samme chance-model, som jeg har brugt ovenfor på Anders K. Jacobsens afslutninger, har jeg også brugt på alle andre OB-spillere. Hvis man tager højde for afstand, vinkel, med foden/hovedet og spilsituation, så skabte OB i sidste sæson 11 chancer, hvor mål var mere sandsynligt end ej. I denne sæson har de indtil nu skabt to. Der er en mangel på ”lette” mål hos OB, som kan indgyde selvtillid hos deres angribere.

For det andet så ser det ud som om, at OB har ændret deres angrebsstil en smule. I statistikkerne kan man læse om ”crosses”, altså indlæg. Men crosses er ikke bare et indlæg i traditionel forstand. Hvis det kommer fra midt på banen, så bryder det ofte forsvarskæderne og er mere værd.

Over de sidste to sæsoner, så har hold scoret på 22,6% af deres afslutninger, som kom af crosses fra midt på banen. Hvis crosses kom fra det røde område, så blev der scoret på 13,9% af chancerne. Dette betyder ikke, at man bare skal slynge crosses afsted. For rigtig mange af dem ender aldrig med afslutninger.

Men det viser, at et cross ikke bare er et cross. For OB’s vedkommende så har de i denne sæson fire afslutninger i 16 kampe på crosses fra midt på banen. I sidste sæson havde de 21 afslutninger i 33 kampe på de samme afleveringer. Rasmus Falk alene stod for afleveringen inden fem af disse afslutninger. Så måske har tabet af Rasmus Falk ført til en anden måde at spille på for OB.

I denne sæson har OB i 16 kampe haft 62 afslutninger på crosses fra det røde område. Det er lige så mange afslutninger på crosses fra kanten, som de havde i hele sidste sæson. Så der er sket noget med OB’s angrebsstil i forhold til sidste sæson.

Der er kun spillet 16 runder af Superligaen. Marginalerne har indtil nu ikke været på OB’s side. Hvis de bliver ved med at spille på samme måde, så skal målene nok komme. Men på et eller andet tidspunkt så sætter bevidstheden om de manglende mål sig i baghovedet på spillerne og nogle ville mene, at det allerede er sket. Hæng i, OB! Statistikken er på jeres side.

Foto: Getty Images

Mediano Superliga: Bjur og Mio går tæt på Superligaens brændpunkter

Mediano Superliga: Bjur og Mio går tæt på Superligaens brændpunkter

Reportage: Liverpool tror igen på succes - Top Of The League La`

Reportage: Liverpool tror igen på succes - Top Of The League La`