logo.png

Vi giver det smukke spil tid, ord og perspektiv. 
Vi ønsker at skabe scenen for den store fodboldoplevelse.
Skabt af dig og af os.

Designated Players: Sådan klarer superstjernerne sig i USA

Designated Players: Sådan klarer superstjernerne sig i USA

Reglerne blev ændret for at få plads til de store navne - her ser Mediano på, hvordan Lampard, Pirlo, Drogba og alle de andre stjerner klarer sig i MLS

Af Henrik Lønne

 

De ved godt, hvad der skal til for at skabe en succes i USA. De ved det også i MLS. Der skal stjerner til. Store stjerner. Også selv om det kræver, at man hakker en hæl og klipper en tå. Men hvordan går det så de store profiler i den amerikanske liga, der forsøger at skabe en sult blandt et i forvejen mættet publikum? Her får du en gennemgang af de største profilers præstationer - og et bud på, hvem du ellers skal holde øje med.

Andrea Pirlo

Da Andrea Pirlo i sommeren 2015 skiftede til Manchester Citys satellitklub New York City FC, tænkte mange europæere, at det blot var en aftægtsordning, der skulle give den italienske elegantier lidt ekstra dollars i en liga, hvor det sportslige niveau er milevidt fra Serie A.

Her to år senere er det tydeligt, at overgangen ikke var så let som forventet og Pirlo måtte, på trods af sine åbenlyse kvaliteter og store popularitet, arebejde hårdt for at overbevise.

Sidste sæson  kæmpede han meget med tempoet i ligaen, efter han kom direkte fra Serie A, hvor man i højere grad kan jogge rundt, og man kunne se efter 2015-sæsonen, at han var dødtræt. I 2016 har han fået bedre flow i sit spil og er blevet bedre til at undvige tacklinger, men han er ikke en to-vejsspiller og bidrager ikke med meget defensivt, omend NYCFC har formået at kompensere for det, så Pirlo har haft et meget bedre 2016, vurderer Will Parchman fra Top Drawer Soccer.

Det fysiske og hurtige spil i MLS har betydet en stejl læringskurve for den italienske midtbanespiller og selvom han ofte viser sine utvivlsomt store kvaliteter med præcise indlæg fra både åbent spil og på dødbolde, har han også udgjort en trussel for holdets flow, da et aggressivt pres på ham ofte har kunnet sætte ham ud af spil. Dette har vist et meget lav bundniveau hos italieneren og Michael Rundager, der kommenterer MLS for Eurosport, pointerer, hvor dårligt Pirlo matcher de fysiske krav i ligaen: ”Aldrig har jeg set Pirlo være tvunget til at smide sig i så mange glidende tacklinger, som tilfældet er på nuværende tidspunkt.”

På trods af sine svingende præstationer er Pirlo stadig uhyggeligt populær, ikke bare hos Medianos redaktører, men også blandt fans af MLS. I juli 2016 fortalte MLS, at Pirlos trøje var den mest solgte i 2016 – højere end både Clint Dempsey og David Villa. Det er altså tydeligt, at den italienske verdensmester har stor værdi for MLS, uanset hvordan han præsterer på banen. Den canadiske freelancejournalist Duane Rollins har ofte været kritisk over for MLS og hvordan kommercielle hensyn ofte vægter højest. Han ser Pirlo som en advarsel til MLS-klubber og fans, omkring hvilke store navne man henter ind:

”Han er et godt eksempel på, hvor fysisk en liga MLS er, og at du bare ikke kan tage en gammel stjerne og forventer at de til lykkes 100% i MLS.”

Andrea Pirlo

Alder: 37

Klub: New York City FC

Nordamerikanske trofæer: 0

Mål/kampe i MLS: 1/43

Mål/kampe i MLS’ grundspil i 2016: 1/30

Løn ifølge MLS Players Union: $5.915.690

 

Flere artikler fra Henrik Lønne om MLS:

Robbie Keane

”Sandsynligvis den bedste spiller i ligaens historie i form af produktion på banen og antal trofæer vundet.”

Så markant beskriver Matthew Doyle, der er redaktør på MLSsoccer.com, Robbie Keane. Den irske angriber ankom til Los Angeles i sommeren 2011, hvor han erstattede Juan Pablo Ángel, der var blevet sendt til den hedengangne naboklub Chivas USA, så Galaxy kunne give Keane den tredje Designated Player-plads i truppen. Siden har han i gennemsnit scoret i to tredjedele af de kampe i MLS, han har spillet i og har dermed cementeret sin status som legende, ikke bare i Los Angeles, men i MLS som helhed. Nøglen til Keanes succes er ifølge Will Parchman at ”han kom ind med en masse energi og han ville gerne være i MLS” og at han stadig har denne kampvilje i en alder af 36:

”Denne sæson har han gået glip af nogle kampe på grund af EM med Irland og med alderen har han fået lidt flere skader, men han scorer stadig mål. Jeg ved ikke, hvor længe han holder endnu, men han er ikke faldet af på den endnu.”

Før MLS var Keanes bedste år hos Tottenham Hotspurs og derfor var det heller ikke før han kom til Los Angeles, at ireren skulle vinde sit første mesterskab. I debutsæsonen, hvor Keane ankom i sommeren, vandt Los Angeles ikke blot grundspillet, men gik også hele vejen til finalen, hvor Galaxy vandt 1-0 over Houston Dynamo på et mål af Landon Donovan. Mesterskabet blev gentaget året efter i 2012 og i 2014, hvor Keane tilmed fik titlen som Most Valuable Player for hele sæsonen.

Det er dog ikke bare alderen og den stigende skadesfrekvens, der er afgørende for at der er tvivl om angribernes fremtid i Los Angeles efter 2016-sæsonen. Med mexicanske Giovani dos Santos ankomst hos Los Angeles har klubben en spiller, der både er yngre end Keane, men også har langt større kommerciel værdi end ireren. Samtidig har mexicaneren og Keane haft svært ved at finde kemien i samspillet og de har begge gjort det bedre, når den anden ikke har været på banen. Der bliver derfor spekuleret i, at Galaxy vil forsøge at enten forhandle en ny kontrakt til Keane, hvor hans løn kommer under DP-niveau eller ganske enkelt sende ham væk fra klubben, da DP-pladsen, der bliver brugt på ham, kan have større værdi med en anden spiller. Michael Rundager har kommenteret MLS og Galaxy siden 2015 og roser Keane. 

"Han har med rette har opnået legendestatus i LA Galaxy og blandt de resterende MLS franchises – ikke kun pga. hans halvsløje akrobatiske målfejring. En klinisk afslutter med begge ben, som altid står det rigtige sted.” Eurosport-kommentatoren har dog også sine tvivl omkring fremtiden for Keane: ”Den gamle krop er efterhånden slidt ned.”


Robbie Keane

Alder: 36

Klub: LA Galaxy

Nordamerikanske trofæer: 3 MLS Cup-mesterskaber (2011, 2012, 2014), 1 grundspilsmesterskab (2011)

Mål/kampe i MLS: 83/125

Mål/kampe i MLS’ grundspil i 2016: 10/17

Løn ifølge MLS Players Union:  $3.500.000

 

David Villa

Den 2. juni 2014 blev David Villa præsenteret som den første spiller for New York City FC. Der var dog et problem. Det Manchester City-ejede hold skulle først begynde i 2015. Ingen var interesserede i, at den spanske landsholdsstjerne skulle være passiv i over et halvt år og løsningen blev en særlig konstruktion, der på mange afspejler moderne fodbold og kommercielle interessers magt. City Football Group havde netop overtaget Melbourne Heart, der var blevet til Melbourne City, så MLS og NYCFC lånte Villa ud til den australske klub. City Football Group kunne på den måde sikre Villa spilletid og samtidig bruge hans stjernestatus til at give deres australske klub et boost. Det endte dog kun med fire kampe uden sejre, inden han tog tilbage til New York for at promovere klubben overfor det amerikanske publikum.

GettyImages-617994860.jpg

Første sæson i 2015 var ujævn. Villa spillede 30 kampe og scorede 18 mål, men holdet sluttede tredjesidst i Eastern Conference med 12 point op til Toronto FC på den sidste slutspilsplads. 2016 er gået langt bedre. NYCFC sluttede nummer to i Eastern Conference, men i skrivende stund har holdet dog tabt første kamp i Eastern Conference-semifinalen mod Toronto FC. Både holdet og Villa har gennemgået en kæmpe forbedring i 2016 under Patrick Vieira og spanieren har spillet en hovedrolle i denne succes.

”David Villa er utrolig. Bortset fra det dårligere opspil, har han samme spillestil som i Barcelona. Han har været virkelig god og det hjulpet virkelig meget, at NYCFC har haft Patrick Viera som træner, da han har været stand til åbne op for hvad Villa kan. Når man kigger på den mængde mål han har scoret og hvor dedikeret han er til holdet - man kan se han råber medspillere op for at få dem i de korrekte positioner – har han kun været god for MLS og for NYCFC i særdeleshed” fortæller Will Parchman.

Som Designated Player – og særligt i en ny klub som New York City FC er – skal man ikke bare være en god fodboldspiller. Man skal være reklamesøjle for klubben, ligaen og sportsgrenen. Man skal gå forrest på banen og lære fra sig til de unge spillere på holdet. Det kræver altså et særligt mindset at lykkes som Designated Player og Duane Rollins roser Villa i denne sammenhæng:

”David Villa er et godt forbillede for andre Designated Players, der kommer ind. Han virkelig har taget fodboldtilværelsen i New York til sig og er lykkedes på grund af det. Du er nødt til at komme ind med den rette indstilling for at lykkes i MLS, og det har han gjort.”

Michael Rundager roser også spanierens mentalitet:

”På trods af hans alder spiller han med stor energi, går forrest for holdet og scorer mange mål. Han viser en bestemthed og ærgerrighed, som er dybt prisværdig.”

David Villa

Alder: 34

Klub: New York City FC

Nordamerikanske trofæer: 0

Mål/kampe i MLS: 41/63

Mål/kampe i MLS’ grundspil i 2016: 22/32

Løn ifølge MLS Players Union:  $5.610.000

Kaká

At Kaká, vinderen af Ballon D’or 2007, skulle ende i Orlando – en by mest kendt for Disney World – virker måske underligt. Men kradser man i overfladen, giver det faktisk rigtig god mening i en sammenhæng, hvor Disney World er en vigtig faktor. Ejeren af Orlando City Soccer Club, Flávio Augusto da Silva, så ikke bare muligheden for at koble sig på fodboldens vækst i USA, men også en mulighed for gøre Orlando City til en attraktiv billet for de mange brasilianske turister, der er i Orlando på grund af Mickey Mouse, Anders And og co.

Michael Rundager forklarer, hvordan Kaká uden tvivl stadig er en god spiller i MLS, men dog har sine begrænsninger:

”Han viser ofte sin høje klasse og lige så ofte det lave bundniveau, som går igen, når Orlando City SC går på banen. Han har ikke formået at bære klubben i nærheden af en play-off-plads i de to sæsoner, han har spillet i klubben og jeg tvivler på, han kan klare det egenhændigt. Det har simpelthen været for nemt for modstanderne at lukke ham ned med noget nær mandsopdækning og i en liga, hvor der produceres mange dygtige 6’ere, bliver han ofte presset hårdt.”

Netop det svingende niveau spiller også en afgørende rolle i Matthew Doyles vurdering af brasilianeren:

”For det meste har han været et niveau eller tre under de bedste spillere i ligaen, og velsagtens selv på hans hold.”

Et af de steder, hvor Kakás aftryk har været tydeligst, har, ifølge Duane Rollins, været på en af hans unge holdkammerater:

”Han har gjort spillerne omkring ham bedre - især Cyle Larin, som han har hjulpet til at blive en af de bedste unge angribere i ligaen.”

Cyle Larin formåede med 17 mål i 27 kampe for Orlando i sin første sæson at sætte ny rekord for antal mål af en rookie, hvilket ikke blot glædede Orlandos fans, men også har skabt nyt håb for den unge canadiers landshold, der ikke har været præget af store goalgettere. Den store udfordring for det canadiske landshold har dog været, at Larin til daglig spiller med netop Kaka og at han i sagens natur ikke følger med på landsholdet. Holdkammeraterne i Orlando har dog også været en udfordring for Kaká, og Will Parchman forklarer hvordan en skidt defensiv har sendt brasilianeren på overarbejde:

”Han har været nød til at kompensere for det ved hjælpe holdet til ganske enkelt at bare score endnu flere mål end modstanderne.”

Kaká

Alder: 34

Klub: Orlando City Soccer Club

Nordamerikanske trofæer: 0

Mål/kampe i MLS: 18/52

Mål/kampe i MLS’ grundspil i 2016: 9/24

Løn ifølge MLS Players Union:  $7.167.500

 

Steven Gerrard

Steven Gerrard kunne have skrevet sig ind i historien som en af få one-club players i moderne fodbold. En Liverpool-knægt, der ikke bare blev spiller men anfører for sit hold og var en nøglespiller, da klubben lavede et mirakuløst comeback mod AC Milan og vandt Champions League. Sådan blev da bare ikke. I sommeren 2015 skiftede Gerrard til LA Galaxy og mens intet kan ændre hans betydning for Liverpool – både byen og fodboldklubben – forlod englænderen klubben af legendariske one-club players. Spørgsmålet som er svært at komme uden om: Var det, det værd?

Økonomisk har det være en god forretning – Gerrard henter en årsløn på $6.132.500 – og vejret er helt sikkert bedre i LA end i Liverpool, men sportsligt har succesen været begrænset. Gerrard kom ind i anden halvdel af 2015-sæsonen og Galaxy kvalificerede sig til slutspillet, men røg ud i første runde mod Seattle Sounders FC. 2016-sæsonen har også været ujævn. Englænderen har kun spillet 2/3 af kampene og mange har været skuffede over den tidligere Liverpoolanførers præstationer. Will Parchman forklarer:

”Jeg vil ikke sige, han har været god, for faktisk har han været lidt skuffende. Han har ikke benene til det længere og er mentalt ikke helt til stede. Han virker til at have hjemve, hvilket han også selv har bekræftet, men han har jo også tilbragt hele sin karriere i Liverpool. Han haft problemer med at integrere sig på holdet og samtidig er det en fysisk og hurtigt liga, og han kan ikke altid følge med. Selvom han er kommet frem til nogle mål og nogle assists, tror jeg ikke, de fleste Galaxy-fans kommer til at være skuffede, når han forlader klubben.”

Årsagerne til Gerrards manglende succes er mange, men hans manglende evne til at tilpasse sig MLS er svær at komme udenom. Michael Rundager forklarer, at LA Galaxy ender med stå svagt på banen, når man ikke har gjort brug af en defensiv midtbane af høj klasse, hvorfor det kan undre, at Galaxy valgte at skille sig af med Nigel de Jong. Også livet som fodboldspiller uden for banen har vist sig svært for Gerrard, der forklarede til LA Galaxys hjemmeside efter slutspilsnederlaget til Seattle i 2015, at han blandt andet har haft svært ved de lange udebaneture på tværs af kontinentet, skiftet mellem græs og kunstgræsbaner og de høje luftfugtigheder, man oplever ved sommerkampe i det sydlige USA. På trods af sine evner som fodboldspiller indrømmer englænderen altså selv, at han ikke har været omstillingsparat nok til ikke at lade de ydre omstændigheder påvirke ham. Duane Rollins er hårdest i sin kritik af Gerrard:

”Han er et eksempel på at lade markedsføringen diktere. Han er ikke helt en fiasko, men han skulle aldrig have forladt Liverpool. Han virker ikke til at have sit hjerte med sig i LA og han har ikke været tæt på at levere, hvad man kunne have forventet af ham, og hvad klubben har haft brug for.”

Om skiftet til Los Angeles og Major League Soccer var det værd for Gerrard, kan der findes mange svar på. Men hvor han har opnået legendestatus i Liverpool FC, vil Gerrard i Los Angeles i højere grad blive husket som en tidligere storspiller, der på trods af en stor løn aldrig helt slog til.

Steven Gerrard

Alder: 36

Klub: LA Galaxy

Nordamerikanske trofæer: 0

Mål/kampe i MLS: 5/34

Mål/kampe i MLS’ grundspil i 2016: 3/21

Løn ifølge MLS Players Union:  $6.132.500

 

Frank Lampard

Selvom karrieren begyndte i West Ham, er klubben, man for alvor forbinder Frank Lampard med, Chelsea FC. Da nyheden kom om, at han skrev under med Manchester Citys amerikanske satellitklub i sommeren 2014 og straks blev lejet ud til Manchester City i efterårssæsonen, gjorde Lampard ondt på mange trofaste Chelsea fans. Lampard skulle dog gøre det endnu værre for Chelsea supporterne. I et ophold der oprindeligt var tiltænkt at holde Lampard varm, indtil han kunne tiltræde i NYCFC, endte Lampard med at spille en vigtig rolle for Manchester City. Da tiden nærmede sig, hvor han skulle til Amerika, havde moderklubben i England pludselig ikke lyst til at undvære midtbanespilleren og det blev annonceret, at Lampard ville blive i Manchester hele 2014/2015 sæsonen og først derefter være tilgængelig for New York-holdet. For at gøre tingene værre – for både Chelsea og NYCFC fans – kom det frem, at, modsat de officielle udmeldinger, havde Lampard faktisk aldrig skrevet under på en kontrakt med NYCFC og MLS, men i stedet var på kontrakt i Manchester City. Denne uærlighed gjorde kun forholdet til fansene i USA værre. Nogle fans af New Yorker-holdet havde også svært ved at omfavne Lampard, da han sammen med tre holdkammerater fra Chelsea helt tilbage i november 2001 havde latterliggjort og verbalt angrebet amerikanske turister på et hotel i lufthavnen Heathrow.

Da Lampard ankom i sommeren 2015, var det altså ikke en varm velkomst new yorkerne havde parat til ham. Ydermere var Lampard skadet og det tog en måned før han kunne få sin debut for holdet. Skaderne blev ved med plage englænderen og han spillede kun 10 ud af 17 mulige kampe i 2015. Matthew Doyle fra MLSsoccer.com forklarer dog her, den genfødsel Lampard har oplevet i 2016:

”På et tidspunkt kunne han med rette betragtes som den værste transfer i ligaens historie - næsten egenhændigt ødelagde han NYCFCs debut sæson, og gik derefter glip af de første 2,5 måneder i år. Men siden han blev klar i maj, har han været fænomenal, og scorer stadig mål med det samme sene løb ind i feltet, der har besværet forsvarere i 20 år.”

Det var de færreste fans og kendere af MLS, der forventede meget af New York City FC i 2016. Holdet havde haft en dårlig debutsæson, træneren, Jason Kreis, der havde forvandlet Real Salt Lake fra en vittighed til mesterhold, var fyret og erstatning Patrick Vieira havde ingen erfaringer fra MLS eller som cheftræner.  2016 begyndte med en sejr i første kamp, hvor efter syv kampe fulgte uden sejre. Herefter fulgte tre sejre i træk og en sommer, hvor eneste plet var et 0-7-nederlag på hjemmebane til rivalerne fra New York Red Bulls. Will Parchman forklarer:  

”Hvis hans MLS-karriere var sluttet i juni 2016, havde vi set på ham som en katastrofe, men den måde han har løftet sig selv og holdet på i slutningen af sæsonen, tror jeg kommer til at blive den del af hans eftermåle, som han bliver husket for.”


Frank Lampard

Alder: 38

Klub: New York City FC

Nordamerikanske trofæer: 0

Mål/kampe i MLS: 15/29

Mål/kampe i MLS’ grundspil i 2016: 12/19

Løn ifølge MLS Players Union:  $6.000.000

 

Kevin Doyle

Kevin Doyle kom til MLS med 87 mål i 333 kampe i engelsk fodbold. Et fornuftigt gennemsnit og mange fodboldfans, herunder amerikanske, der har stærke tvivl om MLS’ kvalitet, kunne derfor måske nemt forvente at Doyle ville blive en succes. Efter halvanden sæson er 11 mål i 46 kampe ikke sønderligt imponerende og Duane Rollins forklarer, hvorfor man ikke skal blive overrasket, hvis Doyle ikke er i MLS næste sæson:

”Han illustrerer, at man ikke bare kan tage en spiller fra en stor liga, og forvente at han vil være en stjerne i MLS. Han har gjort det godt, men ikke på et DP-niveau, og i en lønloftsliga, er du nød til at bedømme spillere på deres præstationer i forhold til, hvor meget af lønloftet de bruger og her er Kevin Doyle ikke pengene værd.”

Med MLS’ lønloft og mange regler for hvordan man konstruerer en trup, skal man som Rollins forklarer i endnu højere sammenholde præstationerne med den løn spillerne får og den trupplads de udfylder.

Matthew Doyle er enig med Rollins og går endnu længere i sin kritik af sin irske navnebror:  

”Arbejdsom, men ikke noget særligt. Slet ikke en målscorer, ikke en særlig god boldflytter og ikke den type af spiller, som et hold skal bruge en DP plads på. Der kommer bogstaveligt talt bedre angribere fra college fodbold hvert eneste år.”

Will Parchman er knap så hård ved ireren og kommer ham til forsvar:

”Kevin Doyle har ikke fået de bedste arbejdsbetingelser i Colorado, da de ikke spiller meget til fødderne, så han har ikke haft bolden særligt meget. Han har haft nogle gode afslutninger, men han har gået ind og ud af startopstillingen fordi Pablo Mastroeni foretrækker at spille meget direkte.”

 

Kevin Doyle

Alder: 33

Klub: Colorado Rapids

Nordamerikanske trofæer: 0

Mål/kampe i MLS: 11/46

Mål/kampe i MLS’ grundspil i 2016: 5/20

Løn ifølge MLS Players Union:  $1.120.000

 

Giovani dos Santos

Som forklaret i en tidligere artikel var Giovani dos Santos’ ankomst i MLS i 2015 noget særligt. Ikke bare fordi MLS og LA Galaxy havde formået at hente en kommercielt værdifuld mexicansk landsholdspiller til, men fordi MLS var nødt til at indføre en ny regel, der frigjorde en Designated Player-plads, for at hente den tidligere FC Barcelona- og Tottenham-spiller til. Den første halvsæson var dog svær, hvor 11 kampe kun kastede sølle tre mål af sig. Ifølge Matthew Doyle hang disse tal sammen med, at Robbie Keane og dos Santos ikke var - og er - et godt match, og det gjorde dos Santos til en utilregnelighed, når Keane fik pladsen som Galaxys angriber og mexicaneren måtte tage plads på fløjen. Også Jeff Rueter tvivler på, om Galaxy kan få det til fungere med både Keane og dos Santos.

2016 har været meget bedre for dos Santos og ifølge Michael Rundager hænger dette sammen med friheden han har fundet når Keane har været skadet:

”Når Keane ikke er på banen, har han stort set båret holdet igennem en ellers enormt svær periode og har i mine øjne vist en kæmpe udstråling. En skam det ikke er det samme, når han skal dele hovedrollen med andre. Hvis Keane ikke forsætter næste sæson, spår jeg Giovani et vildt 2017.”

Både Keane og Gerrard er oppe i alderen og flere forventer, at begge stopper i Los Angeles og MLS, når 2016-sæsonen er overstået. Dos Santos har altså med en alder på blot 27 muligheden for at se Galaxy-holdet bliver bygget op omkring ham i en længere årrække og dermed muligheden for at cementere sin rolle som en af de største stjerner i Major League Soccer.

Giovani dos Santos

Alder: 27

Klub: LA Galaxy

Nordamerikanske trofæer: 0

Mål/kampe i MLS: 17/36

Mål/kampe i MLS’ grundspil i 2016: 14/25

Løn ifølge MLS Players Union:  $4.250.000

 

Didier Drogba

Efter han forlod Chelsea første i gang i 2012, har Didier Drogba været ude på noget af en jordomrejse, der inkluderede et stop i Shanghai, Istanbul, en retur til Chelsea og endelig indtoget i Montreal i sensommeren 2015. Hans ankomst blev markant. I bare 11 kampe scorede han 11 mål, som ikke bare sikrede L’Impact, Montreals kælenavn, en slutspilsplads, men også sikrede dem hjemmebanefordelen imod rivalerne fra Toronto FC, hvor Drogba scorede det andet mål i en 3-0-sejr. Det blev dog til et nederlag til de senere MLS Cup-finalister Columbus Crew i Eastern Conference semifinalen. Men med sin ankomst scorede han sig ind i supporternes hjerter og canadiske Duane Rollins er ikke i tvivl om Drogbas indtryk på byen:

”Drogba havde en forbløffende betydning for Montreal, da han ankom og har gjort Impact en vigtig og relevant klub i Montreal - kun overgået af Montreal Canadiens, der er ishockeyens udgave Real Madrid eller Manchester United. Han tog et hold, der lige præcis var et slutsspilshold og gjorde dem til en mesterskabsaspirant.”

Jeff Rueter pointerer også at Impact-fansene har taget Drogba til sig i sådan en grad at det gamle “DROGBA LEGEND”-banner fra Chelsea blev fløjet til Montreal sammen med ham.

2016 har ikke været det samme for Drogba. Han kan stadig være afgørende for Montreal, men i dobbelt så mange grundspilskampe som sidste sæson har han scoret et mål mindre. Matthew Doyle forklarer her, hvorfor Drogba har fået mindre og mindre spilletid i løbet af sæsonen:

”Han er et kæmpe problem defensivt - han gør intet arbejde på den side af bolden - og det har konsekvent sat Montreal i dårlige situationer. De har fået langt bedre resultater i denne sæson uden ham.”

Michael Rundager er enig og forklarer:

”Han virker en smule træt, mættet og søger ikke heldet i samme grad længere. Derudover vinder han ikke de samme dueller, som tidligere har været en selvfølge.”

Den manglende spilletid kulminerede i et sammenstød mellem Drogba og Impacts canadiske træner Mauro Biello i Montreals fjerdesidste grundspilskamp mod Toronto FC. Biello havde planlagt at starte Drogba på bænken grundet småskader, men det nægtede ivorianeren at acceptere og bad i stedet om slet ikke at blive udtaget til truppen. Efterfølgende fortsatte Biello med at overhovedet ikke udtage Drogba og Chelsea-legenden har senere måttet gå offentligt ud og acceptere sin rolle som super-sub.

Didier Drogba

Alder: 38

Klub: Montreal Impact

Nordamerikanske trofæer: 0

Mål/kampe i MLS: 21/33

Mål/kampe i MLS’ grundspil i 2016: 10/22

Løn ifølge MLS Players Union:  $2.191.667

 

Sebastian Giovinco

Toronto FC har siden sin første sæson i 2007 ikke været en god klub. Rod på ledelsesgangene, skiftende trænere og en manglende konsistens i spilfilosofi er blot få af årsagerne til, at holdet måtte vente til 2015 på at nå slutspillet, hvilket de kun lige akkurat gjorde med en sjetteplads i Eastern Conference. Her de røg ud i første runde af slutspillet med et 0-3-nederlag til rivalerne fra Montreal Impact. Canadiske Duane Rollins, der har fulgt Toronto siden dag ét, er dog ikke i tvivl om Giovincos betydning for den canadiske klub:

”Han reddede TFC, som virkelig var til grin i hele ligaen. Nu er de et af de bedste hold i ligaen, og han spiller en stor rolle i denne udvikling. Hvad han gør på banen, er til at tabe kæben over, og jeg vil sige, at han er den mest talentfulde DP nogensinde i MLS.”

Giovinco ankom til Toronto FC allerede som 28-årig og har dermed mange år foran sig i MLS, hvis han vælger at blive i ligaen. Med sine præstationer de første to sæsoner er det svært at forestille sig, at Giovinco ikke komme til at sætte et stort aftryk på Toronto FCs og MLS’ historiebøger. Will Parchman: forklarer

”Hvis Giovinco bliver i ligaen kommer han uden tvivl til at overgå Robbie Keane som den bedste Designated Player nogensinde. Han blev uden nogen tvivl MVP i 2015, og er nok den bedste spiller nogensinde i MLS, når man kigger på hans talent og loftet for hans spil. Han er kun 29, så hvis kan fortsætte med at få dobbeltcifrede antal mål og assists i Toronto, er det intet der kan stoppe ham.”

De fleste Designated Players er ankommet i en senere alder end Giovinco er og har dermed haft kortere tid, inden kroppen har sagt fra. Giovinco er derimod kommet i sin bedste alder og ser ud til at trives med at være stjernen, fremfor rotationsrollen som han havde hos Juventus. Giovinco er dermed blevet et skoleeksempel på værdien ved at hente Designated Players, inden de fylder 30. Eurosports danske kommentator Michael Rundager er da også kun fuld af ros til italieneren:

”'The Atomic Ant’ har løftet topniveauet i MLS til nye højder, en i nærheden af fuldkommen angriber, der kan afslutte med begge ben, scorer fra 0 graders vinkel og afdribler gud og hver mand, som var de kegler. Jeg glæder mig altid til at kommentere en kamp med ham på banen.”

Giovincos imponerede præstationer i MLS gjorde da også, at han fortsat blev kaldt ind til det italienske landhold og scorede vigtige mål i kvalifikationen til sommerens EM-slutrunde. Toronto FC spilleren blev dog sortereret fra til selve turneringen.


Sebastian Giovinco

Alder: 29

Klub: Toronto FC

Nordamerikanske trofæer: 1 canadisk pokaltitel

Mål/kampe i MLS: 39/61

Mål/kampe i MLS’ grundspil i 2016: 17/28

Løn ifølge MLS Players Union:  $7.115.555,67

 

Dem skal du holde øje med:

Gruppen af journalister og kommentatorer som Mediano har talt med i forbindelse med denne artikel, er også blevet spurgt om, hvilken Designated Player som ikke-MLS fans ikke kender, men burde tjekke ud. Flere spillere blev udpeget, men en klar rød tråd viste sig at være sydamerikanske playmakers. FC Dallas’ Mauro Diaz, Portland Timbers’ Diego Valeri og Seattle Sounders’ Nicolas Loderio bliver alle udpeget som spillere, der, uden et særligt navn, har stor betydning på banen. Michael Rundager er klar i sin ros af Diego Valeri:

”For at et hold skal nå langt, skal deres DP'er levere varen og det gjorde Valeri på et så højt niveau, at Timbers vandt MLS cuppen sidste år. Noget jeg ikke tror, ville havde været muligt uden ham.”

Jeff Rueter holder sig heller ikke tilbage og kalder 30-årige Valeri ”en af de bedste spillere i ligaen” siden han kom til i 2013 og mener at ”enhver kamp han spiller er en ’must-watch’.”

Nicholas Lodeiro ankom denne sommer og er dermed ny i MLS. Den tidligere Ajax-spiller er kommet til fra Boca Juniors, men allerede nu mener Will Parchman, at ”han er en af de bedste kreative spillere i ligaen, en ren nummer 10, meget dygtig teknisk, har et godt overblik over banen og kan nemt finde holdkammerater at spille bolden til. Han har virkelig åbnet spillet op for Sounders.”

Michael Rundager er også fuld af ros til Seattles 27-årige uruguayer:

"Han har tilføjet deres forsvarsspil en kæmpe arbejdsindsats, som har medvirket til, at deres rookie Jordan Morris kan slippe for defensive pligter og bruge mere energi på sin målproduktion. Jeg spår Seattle Sounders en spandfuld succes med ham i dirigentrollen.”

Matthew Doyle fra MLSsoccer.com vælger at rose Dallas’ 25-årige argentiner Mauro Diaz.

"Han spiller som en gammeldags nummer 10 i stil med Riquelme. Disse frispilningstroldmænd er ikke en lige så stor del af spillet, som de har været, men for mig er det den mest æstetisk tilfredsstillende type fodbold muligt.”

Der vil gå en del tid for man kan se Diaz igen, da han i Dallas’ næstsidste grundspilskamp mod Seattle rev sin ene akillessene i stykker og derfor kan være ude i op til otte måneder.

Ironisk nok er det canadiske Duane Rollins, der foreslår danske fodboldfans at tjekke nogle af de amerikanske stjerner ud:

”En særlig en er Jozy Altidore fra Toronto FC. Han lykkedes ikke rigtig i Europa, men hans fysiske stil gør ham godt i MLS, hvor han trives og hans fysiske og tekniske færdigheder virkelig skinner igennem.”

Alle fotos: Getty Images 

Mediano Superliga: Tæt på Brøndbys Jan Bech, FCK under og efter Ståle og krise i provinsen

Mediano Superliga: Tæt på Brøndbys Jan Bech, FCK under og efter Ståle og krise i provinsen

Folle amore nostro - kærlighed fra masserne: Atalantas stadionprojekt følges i hele Italien

Folle amore nostro - kærlighed fra masserne: Atalantas stadionprojekt følges i hele Italien