logo.png

Vi giver det smukke spil tid, ord og perspektiv. 
Vi ønsker at skabe scenen for den store fodboldoplevelse.
Skabt af dig og af os.

Tyskland er den store  inspiration, som Danmark kan lære af

Tyskland er den store inspiration, som Danmark kan lære af

EM podcast: Hør Kasper Hjulmand gå helt dybt ned i den tyske fodboldfilosofi. Hør, hvor han finder sin inspiration og især hvad Danmark kan lære af den tyske fodboldudvikling. 65 minutters seriøs fodboldsnak venter.

 

Af Peter Brüchmann

Der er mange spændende tangenter at køre ud af, når man taler fodbold med Kasper Hjulmand i mere end en time. I denne snak om Tyskland som en af EM-favoritterne når vi omkring Louis van Gaals grundlæggende arbejde i Bayern München, inden Jupp Heynckes og Pep Guardiola høstede frugterne. Vi når omkring den overraskende store inspiration, som Hjulmand finder i Diego Simeones arbejde i Atletico Madrid og vi når sågar omkring, hvorvidt Emre Mor burde have spillet på det danske landshold og ikke det tyrkiske. Men selvfølgelig når vi alt omkring Tysklands regerende verdensmestre.

Kasper Hjulmand har længe været inspireret af udviklingen i tysk fodbold og i denne podcast fortæller han, at det faktisk ikke var Tysklands epokegørende 7-1 sejr over Brasilien i Belo Horizonte i 2014, der var hans største oplevelse med Tyskland.

- Nej, jeg var faktisk helt sikker på, at de ville vinde den kamp. For mig skal vi tilbage til 2006, hvor de selv afviklede VM. Normalt, når man har talt om Tyskland, har det været et lukket miljø præget af kraft og disciplin og en fodboldfilosofi, som var meget mand-mand- orienteret. Her så vi pludselig, da Jürgen Klinsmann rykkede ind med sin nye stab, at de åbnede op. Vi så spillertyper, som vi ikke havde set før. Vi så glæde og disciplin hånd i hånd, og vi så Angela Merkel tale om det nye Tyskland personificeret i fodboldholdet. Det var helt klart et planlagt angreb på fodbolden og en helt ny måde at være Tyskland på. Dér så man tegningen. 

Det var helt klart et planlagt angreb på fodbolden og en helt ny måde at være Tyskland på. Dér så man tegningen.
— Kasper Hjulmand

- Det var helt klart et planlagt angreb på fodbolden og en helt ny måde at være Tyskland på. Dér så man tegningen, fortæller Hjulmand.

- Jeg har sådan set altid fulgt Bundesligaen. De første steder, der inspirerede mig, var Holland og Spanien.  Spanien er nok også det sted man – også i Tyskland – kigger mod, men både som fan, tilhænger og fodboldfaglig person bliver man bare ramt af sådan en kraft, når man mærker den passion, der er i befolkningen og al den udvikling, der sker rundt om de stadion, der står efter VM i 2006. Og så har selve spillet taget en spændende drejning, siger Kasper Hjulmand.

Tyskland ikke topfavorit

Til gengæld ser Hjulmand ikke Tyskland som den store favorit til EM. Det er en af topfavoritterne, men især savnet af Philipp Lahm og problemer på blandt andet backpositionerne kan blive et problem.

- Det er lidt sværere den her gang. De er meget kritiske selv i Tyskland. Jeg er sikker på, at de nok skal få samlet tingene. De er altid farlige. Jeg tror på, at de bliver bedre og bedre, men jeg ser dem ikke som topfavoritter, men en af dem. Savnet af Philipp Lahm er stort. De lider lidt på den backposition. Ikke bare som menneske og anfører er han savnet, men her primært på det fodboldmæssige. 

Savnet af Philipp Lahm er stort. De lider lidt på den backposition. Ikke bare som menneske og som anfører er han savnet, men her primært på det fodboldmæssige.
— Kasper Hjulmand

Og så kan du i EM podcasten høre en længere snak om den tyske talentudvikling. Blandt andet fortæller Hjulmand om arbejdet med det belgiske konsulenthus, Doublepass, der nu arbejder med Superligaen. Dem havde Hjulmand lange besøg af i Mainz, som han detaljeret beskriver.

Og bemærk, hvordan det strukturerede talentarbejde med flere hundrede ’stützpunkte’ bliver beskrevet: 

- Det er planlagt. Det er super eksekveret, men det her er ikke tilfældigt. Forudsætningen er, at parterne har sat sig sammen, forbund og klubber og har lavet en samlet strategi. Det er imponerende, hvad der er sket af vækst. 

- Alle dem, der ikke vælges hos topklubberne, samles op i stützcentre. Der er omkring 390 af dem. Der samler man de næstbedste op. På det nuværende U21 hold kommer halvdelen fra de her centre. Og kun halvdelen kommer fra der, hvor man ville tro, at de kom fra, nemlig de store klubber. Så man samler dem altså op og formår at skabe rigtigt gode fodboldspillere ved at give dem rigtig god træning, og nu kan man se resultaterne, siger Kasper Hjulmand.

Cover Foto: Jean Catuffe/Getty Images
 

I SAMARBEJDE MED

Frankrig er skræmmende  gode – og de bliver endnu bedre

Frankrig er skræmmende gode – og de bliver endnu bedre

En umulig drøm, der gik i opfyldelse

En umulig drøm, der gik i opfyldelse