logo.png

Vi giver det smukke spil tid, ord og perspektiv. 
Vi ønsker at skabe scenen for den store fodboldoplevelse.
Skabt af dig og af os.

Set i fremtidens lys

Set i fremtidens lys

Nanna Møller Karlsen er redaktør på det Brøndby-orienterede site 3point.dk. Hun kommer hyppigt til Brøndbys træninger og er tæt på trup, trænere og klub. Hun skriver på Mediano primært om Brøndby.

 

Af Nanna Møller Karlsen

Brøndby nåede ikke målsætningen i den netop overståede sæson. Det endte med en fjerdeplads efter en turbulent Oscar-sag i foråret. Men hvor skal Brøndby hen nu og hvad kan sæsonen 2015/16’s erfaringer reelt bruges til? Måske kan den i virkeligheden siges at være et pejlemærke for det Brøndby, vi kommer til at se implementere strategi 6.4 over de kommende år.

Jeg har rigtig mange gange brugt vendingen 'set i bagklogskabens lys', når jeg har analyseret Brøndby. For det ER bare lettere at vurdere hændelser i fortiden, end at spå om fremtiden. Men nogle gange kan datiden fortælle en del om fremtiden.

I min første Brøndby-blog her på Mediano vil jeg forsøge netop det - at bruge fortiden til at sige noget om fremtiden. For Brøndby befinder sig i en position, hvor der er brug for at se fortiden i fremtidens lys. Lad os vende spejlet og kigge på Brøndbys netop overståede sæson i fremtidens lys. 

Troels Bech kaldte efter sæsonens sidste kamp mod SønderjyskE Brøndbys sæson 2015/16 for næsten status quo i forhold til den forgangne. Et enkelt point mindre blev det til, men med bedre forudsætninger med transfers som Magnus Eriksson, Rodolph Austin, Ronnie Schwartz og Jesper Juelsgård, som man forventede kunne spille en rolle omkring de startende elleve. Men nærmest som en dårlig tradition på Vestegnen, indledte de blågule sæsonen med at blive distanceret og tabe de første tre kampe.

Forstærkninger til truppen

Mens Rodolph Austin hurtigt viste sig som en stor gevinst på et Brøndby-mandskab, som i flere år havde hungret efter en jernmandstype på midtbanen, havde Magnus Eriksson og Ronnie Schwartz sværere ved at finde sig til rette. Ikke fordi de ikke fik spilletid, for Thomas Frank var indforstået med, at spillerne manglede kampform. Problemet var bare, at spillerne på trods af kampform, ikke løb ind i en støt opadgående formkurve. Daniel Agger og Thomas Kahlenberg viste klassen, når de spillede.

Daniel Agger og Thomas Kahlenberg. FOTO: Lars Ronbog / FrontZoneSport via Getty Images

Daniel Agger og Thomas Kahlenberg. FOTO: Lars Ronbog / FrontZoneSport via Getty Images

Når de to ramte topniveau, var der få spillere i Superligaen, der kunne hamle op med dem. Johan Elmander bød også ind og viste sig som en regulær super-sub i efteråret, da han ramte en guldåre og nærmest scorede, hver gang han blev skiftet ind. Men alt i alt må genkomsten til Brøndby siges at være en spillemæssig skuffelse. Elmander kom aldrig til at spille den rolle han selv eller fansene havde håbet på. Det skal dog siges, at svenskeren, som aldrig mistede sin ærgærrighed, var et fantastisk indspark til Brøndby-træningerne. Han var aldrig sen til at gå hårdt ind i tacklingerne, han bandede sig selv langt væk, hvis han misbrugte en mulighed eller missede en tackling. En mentalitet der pyntede på Brøndby-træningerne og var med til at hive de andre spillere med op i svære tider. Men ret skal også være ret, fodboldspillere skal ikke tjene deres løn udelukkende til træning.

Forinden havde man sikret sig Frederik Rønnow som erstatning for Lukas Hradecky og guderne skal vide, at det var store sko for den unge mand at udfylde. Men med rettidig omhu fik Troels Bech afløseren på plads, som ikke blev kastet ud i begivenhederne på første dag. Man hentede også Christian 'Greko' Jakobsen i FC Roskilde og købte Teemu Pukki fri i Celtic. Man var ikke nødt til at sprænge bankboksen for hverken Rønnow eller 'Greko', når man også har videresalgspotentiale in mente.

Samme manøvre lavede Bech i vinterens transfervindue, hvor han formåede at styrke holdet uden at have denn helt store pung oppe af lommen. Kamil Wilczek og David Boysen kom til klubben for meget rimelige penge og Bech lagde allerede her en føler ud for, at man nu ikke ville forbruge over evne, hvilket begge handler var fine eksempler på. Og nu hvor vi har kridtet banen op, kan vi begynde at tænde det der fremtids-lys.

Billigt, men godt

For det interessante i forhold til Brøndbys sæson, og særligt forårssæsonen, er, at 'fremtidens køb' - ikke prestige-køb eller spillere med et flot navn - var med til at sikre Brøndby en udmærket slutspurt på trods af en turbulent sag om 'Oscar' og et trænerskift til en mand, som spillerne fra dag ét vidste ikke ville fortsætte efter sommerferien.

Brøndby havde i foråret nok den dyreste bænk og tribune i perioder. Når Daniel Agger og Thomas Kahlenberg var ude med skader, betød det selvfølgelig mange lønkroner uden for grønsværen. Men også spillere som Magnus Eriksson, Martin Ørnskov og Johan Elmander, som oftest bare var bænket i foråret, var et tegn på tidligere tiders indkøbsform og mange lønkroner på udskiftningssæderne på Brøndby Stadion. Det var også en af de ting ‘Oscar’ pegede på i en af sine posts på Sydsiden Online (SSO). Han var ikke tilfreds med at se så mange lønkroner på bænken.

Spillerne på banen var i højere grad David Boysen, Lebogang Phiri, Frederik Holst, Riza Durmisi og á to perioder også Kamil Wilczek. Altså spillere, som er hentet ind på økonomisk forsvarlige fundamenter, og som også kunne være indkøb foretaget under den nye strategi 6.4. Durmisi og Holst er kommet fra ungdomsrækkerne, som er en udvikling Brøndby har forsøgt at strukturere yderligere for fremtiden med Masterclass-satsningen, Lebogang Phiri blev hentet som U-spiller i venskabsklubben Bidvest Wits i Sydafrika og Boysen og Wilczek blev hentet for småbeløb set i et retro-Brøndby- perspektiv. Deres fine succes i foråret må give Troels Bech og resten af den sportslige sektor i Brøndby håb for fremtiden. For de er beviser på, at hvis man gør sit scoutingarbejde godt nok, er det ikke nødvendigt at hive store koryfæer hjem til Vestegnen - heller ikke bare fordi man kan.

Kan blive en travl sommer

Der kan også være en pointe i - når man henter spillere som Daniel Agger - at skellet i niveau kan blive for stort mellem truppens bedste og breddespillerne. Niveauforskel i sig selv er ikke en dårlig ting, snarere en naturlig ting, men den må heller ikke blive for stor. Bliver den det, kan det gå ud over holdets bundniveau, når bærende kræfter som Agger og Kahlenberg ikke er med.

Christian Nørgaard. FOTO: Jan Christensen / FrontzoneSport via Getty Images

Christian Nørgaard. FOTO: Jan Christensen / FrontzoneSport via Getty Images

På grund af solidt vikararbejde af Jesper Juelsgård og en keeper i Frederik Rønnow, som har været inde i en eksplosiv udvikling, har perioderne uden Agger ikke været alt for hårde ved Brøndby. Til gengæld synes jeg det er tydeligt, at der har været et hold med og et hold uden Kahlenberg. Når han har været ude, har Brøndby haft svært ved at finde løsninger offensivt, særligt i kampe, hvor de har været meget på bolden. Her har jeg selv tidligere pointeret, at Christian Nørgaard kan være løsningen for Brøndby på sigt, men han har sandt for dyden ikke fået meget tillid i foråret.

Kahlenberg er fortsat ude på ubestemt tid. Med sine 33 år er det ikke sikkert, at han kommer tilbage på det niveau, vi for eksempel så ham på, da han kørte rundt med FCK-spillerne i første halvleg i Telia Parken tidligere på foråret. Man bliver altså nødt til at tænke i nye baner - i hvert fald for en sikkerheds skyld! - frem mod den kommende sæson.

Som fremtiden viste, behøver den kommende tid ikke nødvendigvis byde på en dyr erstatning. Måske findes han allerede i truppen, eller måske render der en spiller rundt med kontraktudløb lige om lidt, som Brøndby kan slå kløerne i. Troels Bech har hidtil vist sig snu på transfermarkedet, så mon ikke han har fornuftige handler i kikkerten.

Zorniger skal fylde mange huller

Det ligger i hvert fald fast, at Brøndby kan gå en travl sommer i møde. Ny trænerduo, ny spilfilosofi, nye spillere, tidlig Europa League-kval og OL i august. Nu skal der bygges op igen og det gælder især en spillertrup, som knækkede, da pokalfinalen glippede 13 minutter før tid mod rivalerne fra FCK. Kontraktudløb og uvished begyndte at fylde meget, så truppen skal bygges op igen denne sommer. Det bliver et stort stykke arbejde for Troels Bech og Alexander Zorniger, for efter en del spillerafgange, er der også en del huller i truppen. Men arbejdet bliver måske lettet en smule af, at Bech kan kigge i bakspejlet og se, at hans billige handler har været gode. Der er også det økonomiske aspekt, at slår de billige signings ikke igennem, er det ikke Eriksson- og Elmander-lønposer, der fylder på bænken.

Brøndby går ned ad en fornuftig sti med den nye strategi, og indtil videre har billigt vist sig sagtens at kunne være godt. Men man skal ikke bare gå på indkøb, fordi der er udsalg. Kvalitet er fortsat vigtigt, hvis Brøndby skal kunne løfte sig i den kommende sæson. Men kvalitet koster nødvendigvis ikke lige så meget, som det tidligere har gjort i Brøndby. Set i fremtidens lys, er det en fornuftig Brøndby-strategi der er lagt og hvis man kan have en pæn succesrate med billige kvalitetsindkøb, bør målsætningen om mesterskabsslutspil også kunne indfries.

Fansene er ved at blive tålmodige

Men der vil være mange spørgsmålstegn hele sommeren, som måske løbende vil blive visket ud. Fortiden kan sige noget om fremtiden, men i virkeligheden er det Brøndbys nye strategi, der skal bundfælde sig, og så bliver det interessant at se, om Brøndby kan rykke sig mere end de har gjort i denne sæson. Med økonomiske indkøb og et pengeforbrug som i et husholdningsbudget, som Troels Bech har formuleret det.

Selvom der altid vil være folk, som hæver brynene, når Brøndby ikke spiller med om mesterskabet, er der i de fankredse jeg taler med, ved at brede sig en konsensus om at man ikke kan købe sig til kortsigtet succes. Folk er indforståede med, at der skal handles fornuftigt og langsigtet. De her blågule fans bliver altså ved med at støtte holdet. Også selvom Agger, Elmander og Durmisi ikke spiller på det i næste sæson, for der er ingen over klubben.

Alexander Zorniger. FOTO: Lennart Preiss/Bongarts/Getty Images

Alexander Zorniger. FOTO: Lennart Preiss/Bongarts/Getty Images

Men mange ønsker bare at se lidt mere fremgang, end der har været i løbet af det seneste år, hvor holdet, som Troels Bech også sagde, er nogenlunde i status quo. Lidt flere sejre og lidt flere nederlag. Bare lige så langsomt. Det bliver spændende, om Alexander Zorniger kan give dem det allerede i sin første sæson, for en sådan spillestil kræver tilvænning. Men strategi 6.4’s ambition om højt og aggressivt pres og Zornigers vision om ‘aktion, aktion, aktion’ har skabt forventningsfulde ansigter på Sydsiden. Og ‘aktion, aktion, aktion’ kan helt sikkert begejstre på Vestegnen - også selvom det koster lidt undervejs for at nå målet.

Cover foto: Lars Ronbog / FrontZoneSport via Getty Images

Fokus på Spanien og EM: Fra Aarhus til Salvador

Fokus på Spanien og EM: Fra Aarhus til Salvador

Kyle Lafferty: Fra kamikazekarriere til konge af Nordirland

Kyle Lafferty: Fra kamikazekarriere til konge af Nordirland