logo.png

Vi giver det smukke spil tid, ord og perspektiv. 
Vi ønsker at skabe scenen for den store fodboldoplevelse.
Skabt af dig og af os.

Pep-æraen er forbi - et nyt Ancelotti tager form i Bayern

Pep-æraen er forbi - et nyt Ancelotti tager form i Bayern

Carlo Ancelotti overtager et succes- og talentfuldt Bayern München-hold fra Josep Guardiola. Ambitionerne er de samme for italieneren - forventningerne ligeså - og dem vil han forsøge at indfri på sin helt egen måde. Her kigger Arnela Muminovic på Ancelottis Bayern og de første streger til næste skridt i storklubbens udvikling.

 

Af Arnela Muminovic

Pep Guardiola er fortid i Bayern München. Efter tre sæsoner i det sydtyske har den eftertragtede træner forladt Säbener Strasse og er draget mod et nyt projekt i Manchester City. 

Ledelsen i Bayern München med Karl-Heinz Rummenigge i front forsøgte ellers at overtale - ja, nærmest tigge - Pep til at blive i klubben og forlænge aftalen, men catalonieren havde taget sin beslutning. Han mente ikke, han kunne udvikle holdet mere - og derfor var det bedst for begge parter at ende det hele med en lykkelig skilsmisse. Pep havde brug for en ny udfordring - Bayern en ny træner med nye visioner. 

Hvilket udefra giver ganske god mening. Pep Guardiola har opnået det meste med Bayern. To pokaltitler, den tyske og europæiske Super Cup og tre mesterskaber, hvor især det sidste var imponerende. Udover resultaterne udviklede han Bayern til være et altdominerende hold med bolden, der viste innovativt og underholdende fodbold. Og spillere som David Alaba, Jerome Boateng og Phillip Lahm skal sende et ekstra takkekort i retning mod Manchester for at have udviklet sig enormt under Guardiolas ledelse. 

Jo, men hvad med Champions League, vil de fleste spørge? Tre semifinaler i træk og alle tre gange blev Peps udvalgte mødt af en spansk stopklods i form af Real Madrid, FC Barcelona og Atlético. Det manglende trofæ med de store ører er naturligvis en plet på Guardiolas Bayern-cv, for selvføglelig var det hans, spillernes, ledelsens og tilhængernes mål.

Det første år blev det til et exit til Carlo Ancelottis Real Madrid på grund af Peps taktiske stædighed, sæsonen efter var skader til offensive profiler den store grund og mod Diego Simeones Atlético gjorde Pep det meste rigtigt - men i sidste ende var det de små marginaler, der afgjorde udfaldet. 

Derfor får han heller ikke et 12-tal for sine præstationer i klubben, men at snakke om en fiasko - som nogle eksperter og fans har kaldt det - er alligevel en stor overdrivelse.

Pep overtog et hold, der lige havde vundet The Treble med Jupp Heynckes, og mange tvivlede på, om han kunne gøre holdet bedre. Det gjorde han, selvom det manglende CL-trofæ vil forfølge ham. Nu bliver han afløst af Carlo Ancelotti, som på sin egen måde skal videreudvikle dette sublime Bayern-hold. 

Ancelotti - det rigtige valg

Den italienske succestræner, der har vundet Champions League hele fem gange som spiller og træner, blev hurtigt præsenteret som den nye mand i München efter Peps afskedstale. Der var ingen tvivl hos Bayerns ledelse om, at Guardiolas skulle erstattes af en ny kæmpe-profil, der kunne føre klubben videre mod nye triumfer. 

Ancelotti virker som det rigtige valg. For det første er den 57-årige træner vant til presset i en europæisk storklub - og til at levere resultater. Mesterskaber i AC Milan, Chelsea og PSG og Champions League-trofæet i både Serie A-klubben og Real Madrid - det længe ventede La Decima. 

For det andet findes der ikke en Guardiola 2. Den form for fodbold, som catalonieren praktiserer og den person, som han er, findes der ikke en tro kopi af. Det tætteste, man kan komme på en Pep Light, er Thomas Tuchel. Dortmund-træneren har selv offentligt erklæret sin kærlighed til Peps ‘Juego de Posecion’-fodbold, og tyskeren er på mange måder også nærmest neurotisk detaljeret i sin trænergerning som sin ældre kollega.

Tuchel er dog først startet med sit projekt i Dortmund og mangler stadig nogle års erfaring for, at ledelsen i Bayern vil sætte alle sejl ind på at hente ham til klubben. 

(Hør også Medianos optakts-podcast til Bundesligaen her:)

Med valget af Ancelotti ønsker Bayern at bevare nogle af de dyder, som Guardiola har skabt i klubben de seneste tre år, men samtidig har de også fået en træner, der selv kan sætte sit præg på spillet, indstille sig på forholdene og spillerne og være mere pragmatisk, som kan vise sig at blive vigtigt i Champions League.

Mindre bold - mere kynisme

For Champions League vil også være det store mål for Ancelotti. Naturligvis ønsker Bayern en forsat dominans inden for Tysklands grænser, men klubben og fansene hungrer efter endnu en CL-titel. Rekorder er blevet slået i Bundesligaen og spillet har nået nye højder. Nu skal Europa erobres igen.

- Jeg har ikke tænkt mig at lave en stor revolution i Bayern.

Det var en af de første ting, som Ancelotti sagde, da han blev præsenteret. En revolution er bestemt heller ikke nødvendig, men man skal ikke lade sig narre af de udtalelser. For selvfølgelig har ‘Carletto’ tænkt sig at finpudse spillet og sætte sit eget præg. Og det har allerede været synligt i pre-season og i den tyske Super Cup mod Dortmund.

Ved første øjekast er det meget tydeligt at se, at Ancelotti ikke er så possesion-fikseret som Guardiola. 

I juli spillede Bayern München en venskabskamp mod Manchester City på Allilanz og her kunne de to træner-legender ses på samme sidelinje. Foto: Getty Images/Lennart Preiss.

I juli spillede Bayern München en venskabskamp mod Manchester City på Allilanz og her kunne de to træner-legender ses på samme sidelinje. Foto: Getty Images/Lennart Preiss.

Catalonierens filosofi er, at man har størst kontrol over en kamp, når bolden er i egne rækker, mens Ancelotti også kan se en idé i at give initiativ til modstanderen og kontrollere som en enhed - uden at have bolden. Dermed kan Bayern lokke modtanderen til at lave fejl i opspillet og udnytte, at de i Robben, Ribery, Coman og Costa har nogle af verdens bedste omstillingsspillere.

Hvor Guardiola var fast besluttet på at spille på samme måde uanset hvilken modstander, der stod på den anden side, er Ancelotti mere pragmatisk. Det er ikke alfa og omega for ham, at man laver et intenst genpres, som var en af Peps grundpiller i både Barca og Bayern. I stedet vil han fra tid til anden stille sig tilfreds med, at hans hold falder længere tilbage i banen efter at have mistet bolden og på den måde få kontrollen tilbage. Det eksempel så man flere gange mod AC Milan i en træningskamp og mod Dortmund i Super Cup. 

En tredje ting, som har været tydelig allerede i de første kampe med Ancelotti ved roret, er det mere direkte spil, som kan lede tankerne tilbage på en vis Jupp Heynckes. 

Bayern vil stadigvæk have fokus på at beholde bolden i egne rækker, men man vil i et større omfang se spillerne forsøge at spille den hurtigere op på den sidste tredjedel. Det vil man gøre ved blandt andet at undgå, at den defensive midtbanespiller falder ned mellem de to midtstoppere flere gange i løbet af en kamp. I stedet vil Jerome Boateng og hans nye makker Mats Hummels, som begge er fantastiske med bolden, forsøge at ramme de offensive spillere med direkte, vertikale pasninger og på den måde flytte spillet hurtigere op på modstanderens halvdel. 

Ancelottis taktik har indtil videre været en blandet succes. Især har holdet haft store problemer med at stå kompakt uden bold og presse som enhed. Men det er heller ikke så mærkeligt, da Bayern de seneste tre sæsoner i næsten hver kamp har haft bolden størstedelen af tiden og ikke har været vant til at løbe efter den.

Det kræver naturligvis tilvænningstid, men vær ikke overrasket over at se en lavere boldbesiddelseprocent hos Bayern under Ancelotti. 

Den ydmyge faderfigur

Uden for grønsværen vil spillerne og fansene også opleve en forandring. Under Pep Guardiola var holdet vant til at blive presset til det maksimale dag ud og dag ind, og fra sidelinjen ville catalonieren konstant give ordrer og specifikke taktiske dessiner til spillerne. Sådan bliver det ikke under Ancelotti. 

Ligesom Heynckes har italieneren et ry for at være en slags faderfigur for sine spillere. Ancelotti gør en dyd ud af at fylde sine spillere op med selvtillid og give dem frihed under ansvar, hvis de præsterer efter hans tankegang. 

Dermed vil tøjlerne blive slupppet en smule i forhold til tiden under Guardiola, og det er noget, som Franck Ribery allerede har lagt mærke til. Efter få træninger med den italienske træner sendte franskmanden en indirekte kritik mod Pep, da han blev spurgt ind til Ancelottis træner-stil.

- Jeg føler endelig, at der bliver stolet på mig igen. Jeg har ikke brug for en træner, der siger til mig, hvad jeg skal gøre, hver gang jeg har bolden.

Citater som også viser, at alt ikke var fryd og gammen med Pep ved roret, og flere spillere havde svært ved at tolerere hans ultra-passionerede stil. 

Catalonieren har følelserne uden på tøjet og er bidt af de små detaljer. Derfor har han også haft sine interne magtkampe i Bayern, når det ikke er gået efter hans hoved. Den legendariske læge Dr. Müller-Wohlfarth blev smidt ud af klubben, da han protesterede over Pep, og pressen har også ved flere lejligheder beklaget sig over Guardiolas manglende åbenhed og vrissende svar til pressemøder. Fortalere for Guardiola vil dog hævde, at uden passionen og den aggressive stil, ville den tidligere midtbane-strateg aldrig have nået til tops som træner. 

Ancelotti er på den anden side et roligt væsen, der helst holder sig i baggrunden. Spillerne er i fokus og vil til enhver tid blive beskyttet af deres faderfigur. Du vil sjældent se Ancelotti fare op og sprutte af raseri - det ligger ikke til hans natur.

Denne stil og de taktiske genistreger har bragt ham til nogle af verdens bedste klubber gennem de seneste mange år. Nu er han endt i den sidste store liga, som han mangler at udforske - Bundesligaen. Målet og forventningerne er klare - dominer og vind. Sådan som det altid er i Bayern.  

Guardiola vil blive husket som en af de største i Bayern München, men Carlo Ancelotti har muligheden for at overgå ham, hvis han formår at fortsætte succesen i det tyske - og vigtigst af alt - hjemføre Champions League-trofæet til München igen. 

Mediano CL Podcast: Der ligger op til 8-10 point til FCK i den gruppe

Mediano CL Podcast: Der ligger op til 8-10 point til FCK i den gruppe

Den almindelige mand på Bundesliga-gaden

Den almindelige mand på Bundesliga-gaden