logo.png

Vi giver det smukke spil tid, ord og perspektiv. 
Vi ønsker at skabe scenen for den store fodboldoplevelse.
Skabt af dig og af os.

Glinvads La Liga-klumme:  Simeone mangler stadig at indtage én bastion

Glinvads La Liga-klumme: Simeone mangler stadig at indtage én bastion

Det er ikke længere nogen overraskelse, at Diego Simeones Atlético Madrid kan spille lige op med FC Barcelona. Men en sejr på Camp Nou er det stadig ikke blevet til, og da muligheden åbnede sig onsdag aften, valgte Simeone den konservative tilgang

 

Af Morten Glinvad

 

BARCELONA – Egentlig var det meste gået efter Diego Simeones plan. Atlético havde lukket rummene, arbejdet forbilledligt og organiseret sig disciplineret. Gæsterne havde stort set holdt Barcelona fra chancer i 1. halvleg af onsdagens storkamp på et sensommerlunt Camp Nou.

Der var bare to problemer: For det første var Atlético alligevel kommet bagud 1-0, da man højest usædvanligt lod Ivan Rakitić stå helt umarkeret ved et indlæg fra Andrés Iniesta efter et kort hjørnespark. Og for det andet havde Atlético intet skabt fremad banen.

”Vi havde ikke noget kontraspil i 1. halvleg,” konstaterede Simeone efter kampen, hvor han med tilfredshed kunne se tilbage på et ændret Atlético-udtryk efter pausen. ”Vi blev Atlético igen. Mere aggressive, mere intense og mere farlige,” sagde han.

For selvom den defensive indsats på nær et øjebliks uopmærksomhed var upåklagelig i 1. halvleg, så skal der mere til. Atlético er andet end et forsvarshold, og selvom det er del af planen at forsvare sig langt tilbage på banen i faser af en kamp på Camp Nou, så skal der samtidig skabes kontramuligheder i den anden ende. Her var Atlético ikke gode nok til at spille sig ud af Barcelonas genpres.

”Hvis der er noget, denne træner har, så er det en evne til at videregive meget klart, hvad han vil. Han så, at vi manglede punch inden pausen. Så vi gjorde, som han sagde, og det gik godt,” sagde Juanfran.

Ja, det gik godt for Atlético, og spørgsmålet er, om det kunne være gået endnu bedre end det 1-1-resultat, det endte med i sæsonens indtil videre største opgør i La Liga. Et opgør, som Marca på forhånd omtalte som ”Den anden Clásico,” mens AS talte om ”El Vice-Clásico”. Mellem de sidste to års mestre og det seneste hold, der har brudt Barcelonas dominans, hvilket Atlético tilmed gjorde med uafgjort i den direkte duel på Camp Nou i mesterskabsfinalen i 2014.

Det var også et revancheopgør for Champions League-kvartfinalen i foråret, hvor Barcelona nok vandt på Camp Nou, men hvor Atlético vendte det i returopgøret. Og så var det Simeones niende forsøg på at hente en sejr på den sidste bastion, han endnu ikke har indtaget; inden opgøret havde Atlético ikke vundet på Camp Nou i mere end ti år.

”Vi har ikke fortjent at vinde nogle af opgørene på Camp Nou, mens jeg har været her,” havde Simeone sagt inden kampen. Mulighederne var ellers til stede i sidste sæson, hvor Atlético kom foran både i ligakampen i januar og i Champions League-kvartfinalen i april. Men begge gange løb man i røde kort undervejs og ødelagde mulighederne for sig selv.

Barҫa vaklede med Messis fald

Simeone havde stillet sit hold i en 4-4-2-formation med Antoine Griezmann og Kévin Gameiro fremme og med plads til Yannick Ferreira-Carrasco på venstrekanten til at true med sin fart. Det så lovende ud på papiret, men blev det sjældent på banen. Ofte faldt Griezmann ned på den centrale midtbane og hjalp disciplineret til i det defensive arbejde, men EM’s bedste spiller blev ikke selv farlig i det offensive. Efter pausen trådte Atlético som hold længere frem, søgte at erobre bolden tidligere og stadigvæk uden at efterlade rum bag sig, som Barҫa kunne udnytte.

Lionel Messi meldes ude i tre uger efter den lyskeskade, han pådrog sig mod Atletico Madrid.    Foto: Getty Images

Lionel Messi meldes ude i tre uger efter den lyskeskade, han pådrog sig mod Atletico Madrid. 

Foto: Getty Images

Samtidig måtte en sygdomsramt Sergio Busquets opgive at spille videre efter få minutter af 2. halvleg, og endnu værre blev det, da Lionel Messi tog sig til lysken og nogle minutter senere måtte opgive at spille videre på grund af en muskelskade. Samtidig foretog Simeone en ambitiøs dobbeltudskiftning; angriberne Fernando Torres og Ángel Correa kom ind for Gameiro og Saúl, Atlético spillede nu med en særdeles offensiv opstilling med de to indskifetde angribere fremme og Griezmann og Carrasco på kanterne. Og efter et minut på banen fik Correa udlignet, da han udnyttede, at Javier Mascherano gled og gav Correa muligheden for at gå direkte mod mål.

De følgende minutter var interessante. Der var en fornemmelse af sårbarhed hos Barcelona. Uden Messi og uden Busquets, som var blevet afløst af André Gomes, der nok har spillet den defensive midtbaneposition tidligere i karrieren, men som er helt uprøvet på positionen i Barcelona. Opgøret lå på vippen, og med de mange offensive kort på banen havde Atlético muligheden for at stikke kniven ind.

Men ti minutter senere ændrede Simeone kurs. Han tog Carrasco ud, og ind kom den centrale midtbanemand Thomas Partey. Systemet blev ændret til 4-5-1, og Atlético koncentrerede sig igen mest om at forsvare det ene point. Den mission lykkedes, og det fortæller meget om Atléticos udvikling under Simeone, at et point på Camp Nou ikke var noget, der blev fejret euforisk.

”Vi gik ind til kampen for at vinde,” sagde Gabi, men da det spidsede til, fokuserede Simeone i første omgang på at undgå at tabe.

”Når man spiller mod Atlético, ved man, hvad man udsætter sig selv for. Man ved, at det bliver svært,” sagde hjemmeholdets træner Luis Enrique efter kampen, hvor meget i Barҫa-lejren naturligvis handlede om Messis skade, der forventes at holde ham ude i tre uger.

”At miste Messi betyder, at fodbolden taber, og vi alle taber,” sagde træneren, mens de catalanske sportsaviser torsdag lader billeder af den skadede Messi fylde forsiderne. ”Stor smerte,” skriver Sport.

Luis Enrique havde valgt et hold uden plads til nogle af sommerens indkøb, efter at Samuel Umtiti var blevet knæskadet til træning dagen inden kampen. På den måde kom Luis Enrique ikke til at foretage valget mellem Umtiti, der er kommet lovende i gang med Barcelona-karrieren, og Mascherano, der har haft en dårlig sæsonstart og igen var impliceret i et mål imod Atlético. Sergi Roberto var stærk fremad banen på den højre back, han nu sidder tungt på, efter at Aleix Vidal igen lader til at være røget helt ud i kulden. Og så trådte Iniesta for alvor i karakter efter Messis skade som manden, der tegnede Barcelonas spil og sikrede sammenhængskraften.

Fronttrioen var til gengæld ikke i stand til at ryste Atlético denne gang, og heri lå den største forskel i forhold til sidste sæsons opgør, hvor MSN i faser af kampene mod Atlético ramte et niveau, som selv ikke verdens bedste defensiv kunne stoppe.

Det kunne Atlético onsdag aften, og det er ingen skam at hente 1-1 på Camp Nou. Selvom Diego Simeone denne gang kunne rejse hjem til Madrid med tanken, at han denne aften virkelig havde haft muligheden for at besejre Barcelona på Camp Nou, den sidste bastion, han endnu ikke har indtaget.

Rundt om runden:

  • Real Madrid må nøjes med at dele rekorden for flest ligasejre i træk med FC Barcelona. Efter 16 sejre på stribe sluttede stimen onsdag aften, da Villarreal fortsatte fremgangen og fik 1-1 med hjem fra Santiago Bernabéu. Real Madrid var uden en sparet Luka Modric (hvilket altid er et problem) og en skadet Casemiro, mens Marcelo blev skadet i slutningen af 1. halvleg. Sergio Ramos var i fokus, da han begik straffespark, udlignede på hovedstød med sit tredje sæsonmål og modtog den fjerde advarsel i fem ligakampe, så han nu er oppe på intet mindre end 153 advarsler i La Liga.

 

  • Et helt korrekt Betis-mål blev annulleret for en ikke-eksisterende offside i tirsdagens Sevilla-derby, og det fik Betis-lejren op i det røde felt. Træner Gustavo Poyet var tilbage på bænken efter to kampes karantæne, men kan snart se frem til flere dage i skyggen, hvis han fortsætter med at lade temperamentet få frit løb. Sevilla tog sejren efter et mål med ryggen af Gabriel Mercado i et opgør, der var mere intenst end velspillet, og hvor danske Riza Durmisi efterfølgende måtte en tur på hospitalet på grund af sygdom.

 

  • Problemerne hober sig op i Valencia, og efter nederlag i sæsonens fire første kampe blev træner Pako Ayestarán tirsdag aften smidt på porten. Ayestarán tog i foråret over fra Gary Neville, der sidste efterår tog over fra Nuno. Nu er Valencia på jagt efter den fjerde permanente træner på mindre end et år, og imens er det op til klubmanden Voro at samle stumperne, når Valencia torsdag aften får besøg af oprykkerne Alavés på et givetvis anspændt Mestalla. Voro har prøvet det før; det er fjerde gang, han træder til som brandslukker, og han plejer at løse opgaven. Den nye træner er endnu ikke på plads, og en kandidat faldt fra, da det blev klargjort, at Marcelino García Toral er spærret fra at træne i La Liga i resten af sæsonen. Reglerne siger, at en træner kun må være i én klub i løbet af en sæson, og selvom Marcelino allerede blev fyret i Villarreal, inden sæsonens første kamp var spillet, så er han alligevel låst som følge af reglen.

 

  • Pione Sisto spillede sin hidtil bedste kamp for Celta, lagde op til et mål og var ifølge sportsavisen AS opgørets bedste spiller, da Celta fik sæsonens første sejr med 2-1 over Sporting.

 

Morten Glinvad er fodboldkommentator på Discovery Networks Danmarks kanaler.

Topfoto: Getty Images

Superliga-podcast: Randers for alvor, Thorups skæve omklædningsrum og Davids store skalpe

Superliga-podcast: Randers for alvor, Thorups skæve omklædningsrum og Davids store skalpe

Arsenal og transfervinduet, der umuligt kunne løses rigtigt

Arsenal og transfervinduet, der umuligt kunne løses rigtigt