logo.png

Vi giver det smukke spil tid, ord og perspektiv. 
Vi ønsker at skabe scenen for den store fodboldoplevelse.
Skabt af dig og af os.

Redaktørens blog: Lidt om Medianos regnskab – og vores model

Redaktørens blog: Lidt om Medianos regnskab – og vores model

Mediano går snart ind i år 3. Og vi håber at skabe flere journalistiske arbejdspladser og måske også være med til at uddanne fremtidens journalister.

Af Peter Brüchmann

Normalt kæmper journalister om at komme først med nyhederne. Men forleden indkasserede Mediano et nederlag – på nyheden om vores eget første regnskab..

Det var næppe nogen stor nyhed for Danmark, for ret mange andre end medie-folk, og den rummede i øvrigt heller ikke de store sensationer. Men Mediawatch kom først med nyheden, og vi havde for travlt med en hel del andet til at fortælle om det.

Så her lidt forsinket en opdateret status. Når VM går i gang til sommer, har Mediano eksisteret i to år og går således ind i år tre. Da alting i 2016 var lavet på et 0-budget, og vi havde travlt med at udkomme, blev selskabet officielt først stiftet sidst i september 2016. Derfor det lidt skæve regnskab.

Vi kunne indberette et lille overskud, nogenlunde så stort som den likviditet, vi altid gerne vil have i kassen for at kunne betale regninger og som vi reelt opbyggede allerede i 2016 blandt andet ved, at ejerne kørte uden løn. Brutto-resultatet for regnskabsåret, der gik fra 29.9. 2016 til 30.9. 2017 hed 110.529 efter skat. Ikke store tal, men dog sorte.

I det første regnskabsår var Mediano kendetegnet ved, at vi alle sammen lavede noget ved siden af og havde Mediano som en slags side-beskæftigelse eller deltidsprojekt. Det er det ikke i samme grad mere.

Mandag fik vi på puklen på især twitter, fordi vi ikke betaler for bidrag til vores site. Det står enhver frit for at blive forarget over, at Mediano ikke betaler bidrag for brugergenereret indhold på et site, der er gratis for brugerne og som ikke har bannere – og dermed ingen indtægter.

Det skal læserne ikke trættes med en lang forklaring om. Men her lidt om vores model – også med henblik på at skabe journalistiske arbejdspladser. Mediano blev født på et 0-budget. Vi skulle lave de første EM-udsendelser, så en af vores første pionerer kunne nå at passe sit skole-arbejde, hvor der var mødetid kl. 14.00. Vi havde lånt udstyret, der havde 3 mikrofoner. Og derfor har vi reelt – ved lidt af et tilfælde – altid arbejdet med 2 gæster og en vært. Jeg tror, man kalder det bootstrapping, når man arbejder på mindst mulige budget som iværksætter-virksomhed. Sture kom som praktikant fra SDU og skulle ikke have løn i sin praktiktid. Derfor har Sture i dag en slags arbejde med at være en af mest spændende podcast-værter, der er indenfor sportsområdet.

Det er ikke sådan, vi gerne vil arbejde. Men det var sådan, vi var nødt til at arbejde i begyndelsen. Og vi kan stadig have en person, der spørger, om vedkommende må være hos os for at tjene et formål i vedkommendes udvikling. Men vi søger ikke efter det.

Dengang vidste vi ikke, om Mediano ville findes efter sommerferien 2016. Senere vidste vi ikke, om Mediano ville findes efter nytår. Det vidste vi måske godt, da vi gik ind i 2018, men nu er vi også derhenne, hvor vi godt tør sige, at Mediano forsøger at skabe journalistiske arbejdspladser, mens andre desværre må nedlægge i den mere traditionelle medieverden. 

Det begræder jeg også på journalist-standens vegne.

Mål om overenskomst og praktikpladser

Vi vil også gerne indgå journalistisk overenskomst med vores redaktionelle medarbejdere. Vi håber at gøre det i 2018, men er ikke sikker på, at vi når det i år. Vi håber også at kunne oprette praktikpladser, så vi kan være med til at uddanne fremtidens journalister.

Hvorfor ikke nu, kan jeg næsten høre spørgsmålet? Vi tager skridtene, lige så hurtigt, som vi har råd. Hvis Mediano skulle etableres i 2016 på traditionelle vilkår, ville Mediano ikke have eksisteret længere end 31.12. 2016. Så vi skynder os så hurtigt, som vi kan.

Hvor mange er I? Spørger mange tit. Og det er svært at svare på. Vi er to ejere, Jacob Staehelin og undertegnede. Vi er pt. tre medarbejdere, der primært lever af Mediano. Vi er vel cirka 10-15, der modtager honorar for at være med til at lave Medianos elektroniske formater på lyd og billede inklusive de mest faste eksperter. Og der kommer heldigvis flere løbende.

Vi tager skridt for skridt, og vores model er vel pt. i 2. gear og på vej i 3. gear i en udvikling, hvor motoren vel har en 6-trins gearkasse. Fuldtid, overenskomst, praktik og lignende er en del af vores ambition. Vi ønsker ikke at blive ’etableret’, vi ønsker ikke at blive et ’rigtigt’ medie i den forstand, at vi kommer til at ligne de gamle medier. Men vi vil gerne videre, og vi vil gerne kunne betale mere – og flere.

Men der er også en afstand mellem Mediano og det mere traditionelle mediebillede. Og ja, enkelte af os har været kritiske, når f.eks. jeg har kritiseret clickbait, kortsigtede løsninger, talen ned til målgrupperne, etc., så selvfølgelig skal jeg have nogle slag over næsen i ny og næ, men det undrer mig stadig, at grøften bliver så stor. Og nogle gange – kald mig bare paranoid – tænker jeg, om det ville være en lettelse, hvis vi en dag fløj til månen og aldrig kom tilbage. Eller en ærgrelse. Formentlig tager jeg fejl.

Når Mediano er forbudt terræn

Adskillige af de pænt store medier har - i hvert fald i en periode haft -  en praksis, hvor deres medarbejdere ikke må medvirke i Medianos formater. Jeg har ikke tjekket det for nylig, fordi vi faktisk klarer os ganske fint uden ret mange journalistiske eksperter. Men i 2017 var det i hvert fald i perioder gældende for TV 2, TV 3, Discovery, Ekstra Bladet og måske flere.

Enkelte stoppede deres medarbejdere, fordi vi lavede Facebook Live-analyser, mens der blev sendt fodbold på tv. Fortolkningen var, at vi rakte ud efter de samme annoncekroner, der lå i den reklameblok, som færre og færre orkede at se. Fint nok. Den reaktion kan jeg forstå, selv om det har vist sig, at visse dele af Facebook Live er en anelse overvurderet (man skal være sig meget bevidst om, hvorfor det skal være video og hvorfor  det skal være live).

Lad mig understrege: Der findes dygtige journalister og eksperter på en del af disse medier, som vi gerne vil have med i Mediano - og som (skal vi bare sige) formentlig gerne vil medvirke.

Men for undertegnedes del var det  med undren, at jeg blev ved med at kunne se på henvendelser fra TV 2 og TV 2s afdelinger om at medvirke i TV 2s programflade. Undskyld til de sagesløse medarbejdere, jeg måtte sige nej til med begrundelsen ”hvorfor skulle jeg understøtte TV 2s forretningsmodel, når TV 2s medarbejdere ikke må medvirke i Medianos formater?”

Der står den stadig. Nogle spørger, om ikke Mediano har brug for markedsføringen ved, at jeg som Mediano-repræsentant medvirker på tv. Svaret er nej. Vi lever faktisk fint uden. Vi får flere og flere lyttere, fordi nogle af jer derude er flinke til at fortælle andre om indholdet, og at det måske er værd at lytte til eller se på. Jeg bidrager gerne til debatten hos medier, der behandler andre, som de gerne selv vil behandles. Og jeg bruger i den grad hellere min tid på at tale OB i podcasten Stemmer fra Ådalen end at skulle sige noget om Peter Madsen i News' svar på Aftenshowet (det gør næsten ondt at skulle se så dygtige folk tale om de emner i det, der engang var en nyheds-revolution i Danmark).

Nok om Mediano som arbejdsplads og medierne.

Uheldige formuleringer

Vores model er velbeskrevet en del andre steder på sitet. Vi ændrer formuleringerne omkring freelance-skribenter, som jeg gerne vil beklage. Det, der stod og som affødte kritik på twitter, var: "Mediano er primært en scene for den seriøse formidling, så lad være med at skrive, hvis du er freelancer og gerne vil vride et par tusser ud af en weekendtur til Paris eller Barcelona. Det må du prøve andre steder."

Den formulering var uheldig, og den bliver nu ændret. Det var ikke for at håne freelance-journalister. Det stammer fra dengang, hvor Mediano blev født med lånt udstyr og en spinkel vision. Mange skrev til os, fordi de gerne ville sælge bogstaver. Jeg beklager på Medianos vegne formuleringen. Men for god ordens skyld: Vi har stadig ikke økonomi til at betale for skriftlige manuskripter. Jeg skal ikke udelukke, at det sker. Vi vil gerne. For pokker, jeg er opdraget med det skrevne ord og elsker det. 

Sagen er, jeg ville ønske, at vi også en dag fik knækket nødden med det skrevne ord. Vi kæmper faktisk for journalistikken - ikke imod den.

Men vores forretning ligger pt. på lyd og billede. Og her kan vi også fortsat arbejde på måder, som ikke ligner traditionelle medier. Hvis du f.eks. vil lave en podcast om vin, og vi bliver enige om, at det er en god ide at arbejde med vores setup, vores udstyr og vores kompetencer, så laver en person nogle podcast-episoder. Vi går ud og forsøger at finde partnere, og når der forhåbentlig kommer indtægter, er der også løn eller honorar. Og går det godt, kan vin-projektet – jeg understreger, at det er et tænkt eksempel – måske blive til et deltidsarbejde, måske et fuldstidsarbejde. Sådan er en del af vores model. Og kunne vi ikke bruge den, ville vi aldrig skabe en arbejdsplads på indhold om vin (stadig tænkt eksempel).

Den videre udvikling

Lidt om vores videre udvikling: Vi har dags dato fortalt om Mediano Håndbold, som går i luften i næste uge. Mere følger de kommende dage. Vi glæder os meget til at lave håndbold på Mediano-måden med Sparekassen Kronjylland som partner.

Ellers bruger vi meget tid på at planlægge VM i fodbold. Og herunder forsøger vi at etablere et tv-format på Youtube, hvor Jonathan Hartmann forklarer om fodboldens taktiske tendenser.

Vi har fået Skoda som partner på alt vores indhold om cykling i Souplesse. Og vi har rigtigt mange andre planer.

Vi vil løbende på denne plads fortælle om vores udvikling. Måske skulle vi ligefrem invitere til en Facebook Live, hvor man kunne  skyde alle spørgsmål afsted til os. 

 

Mediano CL: Preview, raketter i nakken og kunsten at spille på udebane

Mediano CL: Preview, raketter i nakken og kunsten at spille på udebane

Boot Room - "Det taktiske bibliotek" - episode 4: Restforsvar og restangreb

Boot Room - "Det taktiske bibliotek" - episode 4: Restforsvar og restangreb