logo.png

Vi giver det smukke spil tid, ord og perspektiv. 
Vi ønsker at skabe scenen for den store fodboldoplevelse.
Skabt af dig og af os.

En VM-åbning, som kun Putin kunne have drømt om

En VM-åbning, som kun Putin kunne have drømt om

Blog: Her skriver vores mand i Moskva Morten Glinvad om sine oplevelser til åbningsceremoni og åbningskamp til VM. Klummen kan også høres som blogcast i dit podcast-feed.

Af Morten Glinvad

Til sidst smilede de endda, de russiske spillere. Med to mål i overtiden var en sikker sejr blevet til en nærmest grotesk storsejr. 5-0 stod der på lystavlen på det store Luzjniki Stadion ved bredden af Moskva-floden. En bedre start på VM kunne Rusland ikke have drømt om.

Jo, Putin kunne måske, for i hans verden er der ingen grænser for Ruslands storhed. Oppe i VIP-logen havde Ruslands statsleder, FIFA-præsident Gianni Infantino og den saudiske kronprins Mohammad bin Salman hele aftenen forsøgt at finde en passende grimasse i det storpolitiske show, VM-åbningskampen var. Men til sidst kunne Putin næsten ikke holde begejstringen tilbage.

Ruslands præsident har på alle tænkelige måder sminket sit land og gjort det klar til at blive vist frem for verden. Men sminke virker ikke på et fodboldhold; her kan intet dække over tingenes sande tilstand. Og alle vidste, at dette russiske landshold var blandt de ringere i landets historie. Som avisen Moscow Times skrev inden åbningskampen: ”Holdet er gammelt og uerfarent – derfor er Rusland dømt til at fejle.”

Nu stod spillerne og omfavnede hinanden efter det forbløffende resultat, der var den største sejr i en VM-åbningskamp siden 1934.

”Jeg havde ikke i mine vildeste drømme forestillet mig sådan en aften. Jeg var glad for bare at være blandt de 23 i truppen. Jeg er meget glad, men det må ikke stoppe her,” sagde Denis Tjerysjev, der i første halvleg af opgøret var blevet skiftet ind for den skadede Alan Dzagojev og scorede to af de fem russiske mål, hvor især det sidste var en skønhed.

”Vi er her ikke for at lukke munden på nogen. Vi gør bare vores arbejde. Vi er på rette vej, men nu skal vi vende et blad i bogen og glemme denne kamp,” sagde landstræneren Stanislav Tjertjesov, den gamle landsholdsmålmand, der for to år siden påtog sig den vanskelige opgave at gøre Rusland klar til VM.

Her kan du også høre Morten Glinvads klumme som blogcast - indlæst af Morten selv:

Den opgave har ikke været nem, og sjældent har forventningerne været lavere til værtsnationen, end da den 21. udgave af VM i fodbold blev sat i gang. Det var, som om det russiske fodboldhold var blevet en ubetydelig parentes op til slutrunden. Når talen gik på Rusland, handlede det om politik. Når talen gik på fodbold, handlede det om alt andet end det profilløse og aldrende russiske hold, der er plaget af en mangelfuld talentudvikling, skader og strukturelle problemer i klubfodbolden.

Inden åbningen handlede alt om Vladimir Putin, mens fodboldtilskuere fra hele verden strømmede til det Luzjniki. Værterne havde valgt en forholdsvist afdæmpet åbningsceremoni, hvor Putin med vanlig patos talte om sportens humanistiske værdi, og hvordan fodbold kan bringe fred og forståelse mellem verdens lande. FIFA-præsidenten Gianni Infantino smilede bredt, mens vi alle længtes efter at komme i gang med det hele.

Til trods for den overvældende sejr var åbningskampen en underligt mat affære. Det russiske hold kom ikke ud som en motiveret og opstemt enhed, der i årevis har ventet i spænding på at vise sine kvaliteter til hele verden. De lignede et trist og identitetsforladt mandskab, der heller ikke selv troede på ret meget andet end bare at slippe gennem VM-slutrunden uden at gøre sig selv og landet til grin.

Og ude på tribunerne var stemningen den samme. Der blev råbt på ”Rossiya, Rossiya!”, men det var ikke et stadion på kogepunktet fyldt af mennesker med store drømme. Jeg har før set det russiske landshold spille hjemmekamp på Spartaks stadion andetsteds i Moskva, og her var stemningen anderledes intens. Dette var pænt og poleret og en lille smule sterilt, sådan som hele åbningskampen som event var det.

Det var nærmest, som om åbningskampen var et nødvendigt onde, der skulle overstås, inden VM for alvor kan gå i gang. Lad os få Putin og det uinteressante russiske hold væk fra scenen, så vi kan koncentrere os om de ”rigtige” VM-deltagere. Normalt er en værtsnation omgærdet af en vis sympati og et fælles ønske om, at værterne i hvert fald er med et stykke ind i turneringen. Dette russiske hold blev mere observeret med ligegyldighed. Et hold uden nogle spillere, som verden glædede sig til at se.

Og så endte det alligevel med en storsejr, som ikke bare lige kan bagatelliseres, selvom de to sidste mål først blev scoret i overtiden, og selvom resultatet fortæller mere om saudiernes totale mangel på kvalitet over hele linjen.

”Vi var meget langt fra det niveau, vi ønskede at vise. Modstanderen skulle gøre meget lidt for at vinde en meget stor sejr,” sagde Saudi-Arabiens argentinske træner Juan Antonio Pizzi, der kun har været få måneder i jobbet og på pressemødet efter den rystende premiere også blev spurgt, om han nu frygtede for sit job.

Hans hold var på forhånd spået til at være blandt de to-tre svageste ved hele VM, men saudierne var endnu ringere end ventet. I kvalifikationsturneringen sluttede holdet trods alt foran Australien, men to trænerskift siden da havde åbenlyst ikke gavnet holdet, ligesom det næppe heller har gjort det at sende tre landsholdsspillere på lejeophold i spanske klubber som del af et kommercielt samarbejde. I Spanien har de tre siddet på bænken hele foråret. Og saudierne gik fra åbningskampen uden en eneste afslutning mod Igor Akinfejevs mål.

Alt i alt var det ikke nogen stor åbningskamp, og at russerne kunne vinde kampen 5-0, uden at det for alvor styrkede troen på, at holdet får et stort VM, siger en del om det sløje niveau.

Når den seneste store fodboldkamp i det rullende cirkus i den internationale fodboldverden var Champions League-finalen i Kijev for 19 dage siden mellem Real Madrid og Liverpool, så var forskellen til at tage og føle på. Til tider skulle man faktisk lige minde sig selv om, at dette virkelig var åbningskampen i VM og ikke en testkamp mod et til lejligheden udvalgt mandskab fra en lilleputnation.

Men russerne kom i gang, og der var da gode præstationer fra Aleksandar Golovin, der lagde op til to mål og selv scorede det sidste, mens Denis Tjerysjev blev kåret som kampens bedste spiller efter de to mål som indskiftet. Forsvaret havde ingen større problemer med de saudiske spillere, der med et utal af boldtab gjorde det nemt for det russiske hold hele aftenen.

De russiske tilskuere gik glade hjem fra den usædvanlige åbningskamp med en følelse af, at VM måske slet ikke bliver så slemt som frygtet rent sportsligt. Og for alle os på Luzjniki var det i hvert fald befriende, at Vladimir Putin i sidste ende blev overstrålet

Foto: Getty Images

VM Special # 26: En billig 5-0'er, optakter til fredag og et kig frem imod weekenden

VM Special # 26: En billig 5-0'er, optakter til fredag og et kig frem imod weekenden

VM Special # 25: Åbningskampen, spansk bombe, 2026-værtsskab og meget mere

VM Special # 25: Åbningskampen, spansk bombe, 2026-værtsskab og meget mere