logo.png

Vi giver det smukke spil tid, ord og perspektiv. 
Vi ønsker at skabe scenen for den store fodboldoplevelse.
Skabt af dig og af os.

Nu sætter vi igen gang i projektet ”Mediano Fan”

Nu sætter vi igen gang i projektet ”Mediano Fan”

Med målet om at give den danske fanscene en stemme direkte hos Mediano vil vi i 2019 bruge nye kræfter på Mediano Fan. Det vil blandt andet ske i form af et fan-panel, hvor personer med indsigt i klubberne vil debattere både aktuelle og historiske emner.

Af Sture Sandø

Mediano Fan blev født i 2017 med det erklærede mål at tale fankulturen herhjemme op. Det lykkedes til dels med en række indsigtsgivende podcasts og artikler til følge (dem finder du alle HER). Men vi ville gerne gøre mere, og derfor sætter vi i 2019 ressourcer af til at give projektet nyt liv.

Allerede da Mediano Fan blev født i 2017, havde vi Arbejdernes Landsbank med som partner. De er også med her i 2019. For her er faktisk et tilfælde, hvor både medie og virksomheder har en fælles ambition om at blive klogere på fankulturen og være med til at tale den op.

Vi har i fremtiden store planer med Mediano Fan. Vi vil gerne samarbejde med for eksempel de mange gode podcasts, der findes derude. Vi vil gerne kunne hjælpe med at kanalisere penge ud til dette arbejde, men der er vi ikke endnu. 2019-versionen handler primært om at etablere en bedre og mere nuanceret debat

Vi har i sinde at nedsætte en form for fanpanel. De personer kan selvsagt ikke udtale sig på en hel fangruppes vegne, men håbet og målet er, at de kan være med til at forklare nogle af de ting, der sker og er sket uden for kridtstregerne i dansk fodbold. De skal hjælpe til at få nuancer med. Give os andre indblik i, hvad der rør sig og hvorfor en sag pludselig bliver vigtig.

Et mål om at tale op

Ikke mindst de stemningsaktive fans er en stor del af oplevelsen, hvadenten man ser fodbold på stadion eller hjemme i sofaen. Derfor vil Mediano gerne være med til at fordre en debat på et niveau, der er løfter sig fra at pege fingre af arvefjender eller kække kommentarer på Twitter. Det forkromede mål er i sidste ende at få flere folk på stadion og samtidig nuancere det til tider endimensionelle billede, der tegnes af fodboldfans af politikere og meningsdannere i pressen.

Et par eksempler på emner, som vil blive taget op er ‘good hosting’, historien om away-kortet set med fanbriller og en indføring i arbejdet bag de imponerende tifoer, som vi har set igennem de seneste år i den danske Superliga.

Vi vil forsøge at:

  • Nuancere fandebatten

  • Tale fankulturen op og fremhæve de gode eksempler, der er mindst lige så meget kultur, som det, der foregår på museerne.

  • Undgå generaliseringer, hvor nogle få får lov at trykke et stempel ned over de mange.

  • Prøve at skabe en forståelse også for den lidt mere sprælske eller måske endda den vilde fankultur.

  • Vi vil ikke prøve at forsvare den voldelige og grænseoverskridende fankultur, men vi vil gerne prøve at forstå den. Og formidle forståelsen.

  • Og i sidste ende gør det ikke noget, hvis vi også kan påvirke mediedækningen af fankulturen, der i nogle tilfælde også har haft præg af samme grad af generaliseringer, som man kan møde hos popularitets-hungrende politikere.

Emnerne vil også blive mere aktuelle, men vi vil trække vejret og forsøge at sætte tingene i perspektiv; et eksempel kunne være skænderiet mellem Alexander Zorniger og Brøndby-fans efter holdets sejr i Vejle - målet for os er ikke at komme først med en konklusion, men at forklare, hvorfor nogle bakker ham op, mens andre gerne ser ham rejse.

Det kunne også være et kig på behovet for et nyt stadion i Aarhus, de nye krav til faciliteter for away-fans, betydningen af spilletidspunkter i den reviderede struktur, der venter om halvanden sæson eller en debat om Superliga-klubbernes moral og ansvar, når de vælger destination til den næste træningslejr.

Både FC København, FC Midtjylland og Brøndby skal denne vinter på træningslejr i Dubai, og det har sat sindene i kog hos mange fans, der finder det forkasteligt - den debat vil vi eksempelvis gerne tage op og diskutere med fanbriller.

Kontakt os

I forbindelse med denne revitalisering af Mediano Fan hører vi gerne fra dig, hvis du mener, at du sidder inde med en indsigt i danske fanforhold, som kan være relevant i denne sammenhæng, og du har lyst til at deltage. Du er også meget velkommen til at skrive til os og foreslå konkrete personer. Begge dele foregår ved at skrive til fan@mediano.nu.

Mediano ønsker at komme så langt rundt i denne debat som muligt, og derfor søger vi ikke kun nuværende eller tidligere SLO’er, personer fra det uofficielle miljø eller medlemmer af fanklubber. Vi vil gerne have de mest relevante personer i tale i de forskellige debatter, så diskussionerne kan foregå på det højst mulige niveau.

Mediano vil være at finde ved Danske Fodboldfanklubbers årlige seminar d. 26. januar i Odense, hvor Medianos chefredaktør, Peter Brüchmann, i løbet af dagen vil fungere som vært og ordstyrer. Der glæder vi os til at møde nogle af de engagerede mennesker, der arbejder for at forbedre og styrke den danske fanscene.

Fans er en uundværlig del af fodbold. Derfor håber vi, at kan være med til at nuancere og perspektivere debatten og synet på alle de mange fans, der uge efter uge er med til at skabe den Superliga, som er vores alles.

Nick Hornby indkapsler i sin roman Fever Pitch fra 1992 på en fin måde det skisma det er mellem at være inkarneret fodboldfan og og blive fremstillet som inkarneret fodboldfan:

“Nu er det sådan, at det er de færreste engelske fodboldfans, der har en universitetseksamen fra Oxford eller Cambridge (uanset hvad medierne prøver at forlede os til at tro, så er de fleste fodboldfans faktisk mennesker, og det er de færreste mennesker i det hele taget, der har en universitetseksamen fra Oxford eller Cambridge); men det er også de færreste fodboldfans, der har været arresteret af politiet eller går med dolk eller tisser i andre folks lommer eller i det hele taget gør nogen af de ting, fodboldfans forventes at gøre.”

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Mediano PL: Wagners Huddersfield-exit, modne Liverpool og et besøg på Selhurst Park

Mediano PL: Wagners Huddersfield-exit, modne Liverpool og et besøg på Selhurst Park

Mediano Lab - Mød mentaltræneren og hør hvordan man åbner 'det lukkede rum' og hvor meget cheftræneren betyder

Mediano Lab - Mød mentaltræneren og hør hvordan man åbner 'det lukkede rum' og hvor meget cheftræneren betyder