logo.png

Vi giver det smukke spil tid, ord og perspektiv. 
Vi ønsker at skabe scenen for den store fodboldoplevelse.
Skabt af dig og af os.

Jeg håber, FC Nordsjælland rykker ned

Jeg håber, FC Nordsjælland rykker ned

Debat: Her er et debatindlæg om Superligaens struktur, og det, som Julius Thy mener er en forhastet beslutning under pres fra TV-selskaberne.

Af Julius Thy

Jeg håber FCN rykker ned!

Her er hvorfor..

For ca. et år siden fik holdene i Superligaen og 1. division en kollektiv hjerneblødning. I stedet for at slå koldt vand i blodet og lade den daværende struktur få tid til at sætte sig, valgte man i ren panik over nogle gamle støvede TV-selskabers brok at reducere Superligaen til 12 hold igen.

Selvom der bør være mange overvejelser inde over Superligaens størrelse (spænding, stemning, dansk talentudvikling, osv.) så lyder det til, at det udelukkende var af kommercielle årsager. Derfor vil jeg gerne argumentere for, hvorfor det selv dér, var en fejl.

Når det kommer til økonomi, kan man vel løst inddele en klubs indtægter i følgende områder.

  1. Sponsorindtægter

  2. Fanindtægter

  3. Spillersalg

  4. TV-penge

  5. Europæisk deltagelse

Her er TV-pengene en vigtig faktor, men udviklingen går stærkt i fodbold for tiden, rigtig stærkt.

Det, der er sket over de seneste år, og som er gået stærkere end nogen kunne forestille sig, er hvordan spillersalg for nogen har stormet forbi de øvrige indtægtskilder.

Jeg er så træt af at høre TV-direktører pive over ”produktet” Superligaen, og at det ikke længere er attraktivt, og som jeg fornemmede det, var det deres smædekampagne, der fik Divisionsforeningen til at få kolde tæer.

TV-selskaberne skader selv ligaen ved at vise samtlige kampe fra de store ligaer og pumpe dem op. Børn håber nu mere på at være den næste Ronaldo end den næste Skov, og kender flere spillere fra Barcelonas hold end fra FCK’s.

Superligaen er en feeder-liga

Nøglen til en velfungerende Superliga ligger dog i at forstå, at de udenlandske topligaer både er problemet og løsningen på Superligaens nuværende situation. Således er det både dem, der trækker opmærksomhed væk fra Superligaen, men også dem, der muliggør de million-handler, der nu kan lade sig gøre for spillere som Skov, Skov og Sanneh.

Superligaen er en feeder-liga, om man vil det eller ej, og fremover er det der, pengene er. I gennemsnit får en Superligaklub 20 mio. om året i TV-penge, det er stadig mange penge, men mindre end hvad både FCN, FCK og Lyngby har solgt 16-årige spillere for for nylig.

Således har de seneste år vist hvordan især FCM, FCN og FCK har formået et gøre en overordentlig god forretning ud af at sælge spillere til udlandet. Man skal dog ikke glemme, at mange af de spillere, de sælger faktisk kommer fra nogle af de mindre hold i Superligaen. Således er det i alles interesse med god talentudvikling i dansk fodbold.

Men talentudvikling er ikke nemt. Det kræver hårdt arbejde fra klubberne og et setup i ligaen, der understøtter frem for modarbejder talentudvikling.

Hvad skal der så til for at lave ordentlig talentudvikling – i det hele taget til at for drive en sund fodboldklub. Nøglen er kontinuitet og mulighed for at kunne teste talenter på den stærkeste danske scene. Det er her, problemet opstår.

Nedrykningsrisiko er alt for høj

Når ca. 20 procent af klubberne hvert år rykker ud (det største antal blandt de vesteuropæiske ligaer) og 50 procent af klubberne starter året ud med at tænke, de er i en dødskamp for overlevelse, så giver det ikke gode beslutninger og en langsigtet tankegang.

Nej, man forfalder let til at hyre udenlandske lykkejægere ind på lejeaftaler for at sikre overlevelsen, eller lave et-års kontrakter så spillerne kan komme videre, hvis man rykker ned, og klubben ikke er bundet af for høje faste budgetter.

Således understøtter den nye struktur ikke talentudvikling, nej tværtimod. 

Så tilbage til mit håb - hvorfor håber jeg FCN rykker ned?

Jo, for at vise hvor uholdbar den nye struktur er. Hvis vores flagskib indenfor talentudvikling ikke kan klare sig i den nye struktur, så er det forhåbentligt et wake-up call til alle.

FCNs succes har ikke kun været til gavn for AKP og Right to Dream, men også landsholdet, FCK og dansk fodbold i helhed. Hvis de en dag rykker ned i 1. division, vil det helt sikkert få økonomiske konsekvenser for dem, og forhåbentligt få nogen til at spørge om den nye struktur giver mening. Det gør den nemlig ikke.

Man bliver nok ved 12 hold i lang tid, da alle vil tabe ansigt ved at vende tilbage til 14 hold, men på sigt har man vel lov at håbe.

Julius Thy er head of market strategi and online i Tryg.

Foto: Getty Images

Mediano PL - Topholdene tæt på at kikse og hul til top 4

Mediano PL - Topholdene tæt på at kikse og hul til top 4

Mediano CL - Trænerfyring i Bayern, herlige Håland, dejlige Dybala og Mbappé vs Messi

Mediano CL - Trænerfyring i Bayern, herlige Håland, dejlige Dybala og Mbappé vs Messi