logo.png

Vi giver det smukke spil tid, ord og perspektiv. 
Vi ønsker at skabe scenen for den store fodboldoplevelse.
Skabt af dig og af os.

Mediano Sócrates: Den Nye Kvindeliga - urealistiske målsætninger eller ny epoke?

Mediano Sócrates: Den Nye Kvindeliga - urealistiske målsætninger eller ny epoke?

Nye vinde blæser i dansk kvindefodbold. DBU, Kvindedivisionsforeningen og UEFA lancerer til august Den Nye Kvindeliga. Flere tilskuere, flere kontraktspillere, en helt ny TV-aftale og målsætningen om at blive landets bedste liga for kvindeholdsport. Men står de store armbevægelser måls med virkeligheden? 

person.jpg

Af Buster Emil Kirchner, studerende i religionsvidenskab og deltager på Mediano Sócrates

static1.squarespace.com.png

Den 7. august 2017 skinner solen på Rådhuspladsen i København. Flere tusinde forventningsfulde danskere er mødt op. Farverige balloner og et utal af små dannebrogsflag blander sig med den varme sommerluft. De seneste tre uger er den danske befolkning kommet på fornavn med Pernille, Nadia og de øvrige danske kvindelandsholdsspillere, som sensationelt har vundet sølvmedaljer ved Europamesterskabet i Holland. Nu vil danskerne have et glimt af deres nye fodboldhelte.

Mens antallet af begejstrede fodboldfans på Rådhuspladsen denne sommerdag i sig selv er imponerende, er det dog intet i forhold til det enorme antal danskere, der fra sofaen har fulgt fodboldkvinderne i EM-finalen i Holland. 1.469.000 tv-seere sad klistret foran skærmen og heppede på Nils Nielsens tropper, hvilket gjorde finalen til den mest sete fodboldkamp på dansk TV i tre år!

Højt at flyve, dybt at fortsætte

Et år og syv måneder senere.

En vindblæst lørdag eftermiddag i slutningen af marts 2019. Solen kæmper ihærdigt for at bryde frem på himlen, men foråret lader vente på sig. De fremmødte tilskuere har dunjakker og handsker på.

Den bagerste kunstgræsbane ved Brøndby Stadion skaber rammerne om et vaskeægte topbrag i 3F Ligaens slutspil. Førerholdet fra Brøndby tager imod VSK Aarhus, der er placeret som nummer tre.

Fire stewards i gule veste står ved indgangen til banen og byder tilskuerne velkommen. Da jeg ankommer, fisker jeg som en automatreaktion pungen op af lommen, men en kvindelig steward griner og siger, at her er altså gratis entre. Hun forærer mig smilende et kampprogram og ønsker god kamp.

På banen er de 22 aktører ved at gøre sig klar til dagens dyst. Strømpetape flyver gennem luften. High-fives og opmuntrende ”kom-så-piger”-tilråb forøger forventningens glæde.

Brøndby dominerer kampen fra første fløjt. De gule trøjer er her, der og alle vegne. Der er helt tydeligt nogle faste mønstre i Brøndbys spil, og gæsterne halter konstant bagefter.

Billede1.png

Der er blot spillet fire minutter, da Brøndby kommer foran. Angrebsprofilen Nicoline Sørensen bliver stukket i dybden, og hendes afslutning bliver egentligt i første omgang pareret af målmand Katrine Svane, men den stærke vind og en finurlig underskrue blæser bolden i mål. 1-0 til Brøndby, og enkelte klapsalver fra de fremmødte tilskuere. Det bliver en lang kamp for VSK Aarhus.

Vendepunktet

Ikke langt fra den vindblæste kunstgræsbane i Brøndby var der den 24. november 2018 bestyrelsesmøde i DBU. Her præsenterede et udvalg, som bestod af medlemmer fra DBU og Kvindedivisionsforeningen (KDF), en omfattende rapport om ambitionerne for Den Nye Kvindeliga.

Ambitionerne er blandt andet at opnå et tilskuergennemsnit på 1.000 tilskuere, at klubberne skal have minimum 20 kontraktspillere og at den bedste danske fodboldrække skal være den bedste danske liga for holdsport i Danmark.

Idéen med at etablere Den Nye Kvindeliga er en reaktion på, at ”det endnu ikke er lykkedes at skabe et kvindeliga-produkt i Danmark, der er attraktivt ud fra et tilskuer-, mediemæssigt og kommercielt perspektiv”.

Da Nicolai Kaas Nordstrøm skal fortælle om den kvindesatsning, dansk fodbold inden længe bliver præsenteret for, tager han udgangspunkt i sig selv. Fredag den 1. marts tiltrådte den mangeårige mediemand i DBU i en nyoprettet stilling som Ligachef på kvindesiden.

Billede2.png

Selvom den rolige atmosfære i DBU’s kantine denne tirsdag eftermiddag ikke giver udtryk for det, så har han travlt. Rigtig travlt. Nicolai Kaas Nordstrøm skal finde en navnesponser til Den Nye Kvindeliga, skabe et stærkt og bæredygtigt brand, lave TV- og streamingaftale og i samarbejde med UEFA-projektet Fan Engagement finde ud af, hvordan man kan mangedoble antallet af tilskuere på lægterne. Der var også noget om et samarbejde med klubberne og udvikling af et licenssystem. Og Nicolai Kaas Nordstrøm har tilmed en ret stram deadline for sit arbejde. I august 2019 skydes Den Nye Kvindeliga i gang.

Det lyder umiddelbart som en sikker vej til en stress-sygemelding, men DBU’s nyudnævnte ligachef tager sine kommende arbejdsopgaver med en ophøjet ro. Han tror på projektet:

“De temaer, der generelt er i samfundet, peger i kvindefodboldens retning. Se bare på, hvad der er sket i PSG, Manchester City og senest med FC Nordsjælland herhjemme. Det er derfor, at UEFA er gået ind i det her.”

Kage og kaffe på sidelinjen

Tilbage på kunstgræsbanen i Brøndby. Fire Brøndby-spillere, som enten er skadede eller fravalgt til kamptruppen, ligger ned på tilskuersiden få meter fra, hvor jeg står og tager noter. Pigerne ligger på maven i deres Brøndby-jakker og hyggesnakker, mens de følger kampen og prøver at fange de enkelte solstråler, der sporadisk titter frem mellem skyerne.

Der er spillet et kvarter, da VSK Aarhus for første gang er i nærheden af Brøndby-målet. Et gennembrud i højre angrebside ender med et forkølet indlæg, som havner i hænderne på Brøndby- og landsholdsmålmand Katrine Abel. Målmanden spilder ikke tiden og kaster hurtigt bolden ud til den nærmeste forsvarsspiller, som hun højlydt fortæller: ”Alene!” Spillernes råben overdøver næsten bilstøjen fra Brøndby Boulevarden i baggrunden.

I det 24. minut fordobler Brøndby føringen. Julie Tavlo kommer højest til vejrs efter et hjørnespark og header ubesværet bolden i nettet. 2-0, og denne gang kvitterer de fremmødte tilskuere med en anelse mere entusiastisk klapsalve.

Fem minutter inden pausen bliver det også 3-0 til værterne. VSK-anfører Christina Ravn bliver noteret for et selvmål, da hun ikke kan forhindre Nicoline Sørensens skudforsøg fra en ellers spids vinkel. Imens deler et par Brøndby-delegerede kage rundt til de fremmødte tilskuere. Det er left overs fra et VIP-arrangement, der fandt sted inden kampen, fortæller en mand med Brøndby-jakke. Ligesom kampprogram og entre er chokoladekagen ganske gratis. Da fadet med kage er tomt, trisser manden med Brøndby-jakken tilbage til trænerbænken. Senere kommer han tilbage med tre røde termokander. Så er der kaffe!

Flere som FC Nordsjælland?

I efteråret 2018 debuterede det nystartede kvindehold fra FC Nordsjælland i landets næstbedste række, 1. Division. Debutsæsonen var en ubetinget succes for nordsjællænderne, som med 10 sejre i 14 kampe vandt rækken og i foråret skal forsøge at indfri den klare ambition om at opnå adgang til landets fineste selskab.  

Med FC Nordsjælland i spidsen er Superligaklubberne i færd med at gøre deres indtog i toppen af dansk kvindefodbold. I sommeren 2018 var det AaB, der præsenterede nye investorer og visioner for kvindefodbolden, og på rygtebasis forlyder det, at også FC København og FC Midtjylland har planer om at etablere slagkraftige kvindehold i den nærmeste fremtid.

For at imødekomme den spirende interesse for kvindefodbold blandt Superligaklubberne, har DBU iværksat Fast Track-modellen. Denne går i al sin enkelthed ud på, at særligt herreeliteklubber eller andre investorer, der ønsker at gå ind i kvindefodbolden, kan træde direkte ind i Den Nye Kvindeliga, forklarer Nicolai Kaas Nordstrøm:

“Jeg tror kun, det er et spørgsmål om tid, før der er flere superligaklubber med kvindehold i den bedste række.”

Ifølge DBU’s rapport forventes det, at der om fem år er mindst tre Superligaklubber repræsenteret i landets bedste kvinderække, men det tal kan sagtens være endnu højere, mener Nicolai Kaas Nordstrøm:

“Det er sgu ikke helt urealistisk, at der om fem år er flere end halvdelen af klubberne i den bedste kvindeliga, der er ejet af Superligaklubberne.”

Ekstra bold på banen

Hjemmeholdet fortsætter i anden halvleg den store dominans. Den 19-årige landsholdsspiller Mille Gejl Jensen gør det til 4-0, inden Brøndbys Nanna Christiansen få minutter senere øger til 5-0.

Billede3.png

Et blåt reb og orange trafikkegler er det eneste, der adskiller banen fra de cirka 100 tilskuere, der har trosset blæsevejret i Brøndby. Ikke langt fra det blå reb løber en flok børn, fuldkommen uinteresserede i kampens begivenheder, og spiller fodbold. På et tidspunkt sker det uundgåelige, at børnenes bold triller ind på banen. Uheldigvis kolliderer den trillende bold med spillet på banen, og den dobbelte målscorer og landsholdsspiller Nicoline Sørensen stopper brat sit tilbageløb for at tjatte den lille bold ud af banen og tilbage mod børnene, som hun sender et bebrejdende blik.

I dommerens tillægstid lykkedes det endelig VSK Aarhus at komme på tavlen. Stine Bloch Jørgensen holder flot Brøndbys forsvarsspillere væk, inden hun skraber bolden ind over stregen. Få sekunder senere fløjter dommeren kampen af. Spillerne krammer hinanden på tværs af holdene, alt imens tilskuerne langsomt forlader kunstgræsbanen.

”Ups and downs”

Udenfor Danmarks grænser boomer interessen for kvindefodbolden. Mere end 60.000 tilskuere var på lægterne, da Atlético Madrids kvindehold i marts spillede mod FC Barcelonas ditto, og senere på måneden overværede 39.000 tilskuere Juventus slå Fiorentina med 1-0. Kampens enlige målscorer var i øvrigt danske Sofie Junge Pedersen.

I Spanien har man høstet de økonomiske frugter af, at kvindefodbolden i 2015 blev en del af firmaet La Liga, der driver herrefodbolden. 12 ud af 16 hold i den bedste spanske kvinderække, La Feminina Iberdrola, er styret af populære herreklubber som FC Barcelona, Sevilla, Valencia og Atlético Madrid. I Italien har udviklingen af kvindefodbold været langsommere, men siden Fiorentina i 2015 opkøbte den selvstændige kvindeklub ACF Firenze og mægtige Juventus to år senere etablerede et kvindehold, har kvindefodbolden ikke set sig tilbage.

Ifølge rapporten for Den Nye Kvindeliga skal tilskuertallet i den bedste danske række mangedobles. I 2017/2018-sæsonen overværede 159 tilskuere i gennemsnit kampene, mens det tal om fem år skal være på hele 1.000 tilskuere. Nicolai Kaas Nordstrøm mener ikke, at den ambition er urealistisk:

“Hvis man starter med at få de unge pigefodboldspillere og deres forældre til at se kampene, så er man allerede nået langt. Desuden kan Den Nye Kvindeliga appellere til børnefamilier, da kvindefodbold er mindre voldsomt end herrefodbold.”

Om kvindefodbolden i Danmark bliver præcis, som rapporten for Den Nye Kvindeliga sigter imod, kan kun tiden vise:

“Der kommer ups and downs undervejs. Så kan det godt være, at der om fem år ikke er eksempelvis 20 kontraktspillere i samtlige klubber, men så går der – lad os sige – syv år i stedet for fem.”

Denne artikel er udgivet under et forløb i Medianos Sócrates. Mediano Sócrates er et hold af dygtige og ambitiøse formidlere, der løbende udgiver historier på Mediano - primært på tekst - igennem et forløb på otte måneder, hvor feedback, idéudvikling og oplæg fra eksterne journalister og formidlere fylder det meste.

Læs Buster Emil Kirchners historie om zambisk fodbold “Professionel fodbold i et land uden penge eller resten af holdets udgivelser HER.

Fotos: Buster Emil Kirchner

Preview #18 - den store påskeoptakt

Preview #18 - den store påskeoptakt

Mediano PL: Liverpools hævn, heldige United og vigtige sejre i bunden

Mediano PL: Liverpools hævn, heldige United og vigtige sejre i bunden