logo.png

Vi giver det smukke spil tid, ord og perspektiv. 
Vi ønsker at skabe scenen for den store fodboldoplevelse.
Skabt af dig og af os.

Superligaens Største Øjeblikke: Da Mogens Krogh stjal showet

Superligaens Største Øjeblikke: Da Mogens Krogh stjal showet

I midten af 90’erne vågnede to sovende kæmper, Brøndby IF og AGF, op til dåd og udkæmpede til sidste blodsdråbe en dramatisk duel om guldet. Det kulminerede i en legendarisk kamp på Aarhus Stadion, hvor ikke mindst Mogens Krogh fik en overraskende hovedrolle.

AF ANDERS RYEHAUGE

Podcasten i denne artikel er sponseret af Arbejdernes Landsbank, der er Medianos hovedpartner.

Det er Mogens Kroghs hovedstødsmål på Aarhus Stadion i 1996, som enhver Brøndby-fan stadig husker i dag, og som enhver AGF-fan stadig prøver at fortrænge. Men et øjeblik bliver først et stort øjeblik, hvis det hæver sig fra det kuriøse og enten forløser eller forandrer den større historie bag.

Derfor starter denne historie 10 år tidligere - dengang Ebbe Skovdahl kom til Vestegnen og forandrede dansk fodbold med inspiration fra England, og dengang AGF med stramt hierarki og hård omgangstone levede en stabil tilværelse i toppen af den bedste række. 

For det her er også en historie om storhed og fald - og storhed på ny. Om at det er sværere at opbygge et storhold, end det er at ødelægge et. I begyndelsen af 90’erne blev både Brøndbys og AGFs succesfulde tider fra det foregående årti byttet ud med kriselignende tilstande. Mens klubber som FCK, Silkeborg og AaB smagte sejrens sødme, ledte både Brøndby og AGF efter en ny formel på succes.

I 1995/96 forløste det hårde arbejde sig omsider for begge klubber. Faktisk i en sådan grad at sæsonen hurtigt udviklede sig til et ‘two-horse race’. Fælles for begge klubber gjaldt, at det handlede om at vise - for sig selv, for omverdenen og ikke mindst for fansene - at de endelig var tilbage, og hvordan slår man det bedre fast end ved at løfte trofæet til sidst?

Der er folk, der mener, at anden halvleg mellem AGF og Brøndby 12 maj 1996 er den bedste halvleg, der nogensinde er spillet i Superligaens historie. Om det er sandt, skal stå usagt herfra. Men sikkert og vidst er det, at kampen er blevet ikonisk, og at selve sæsonen var en hæsblæsende affære, der på sin vis kom til at definere begge klubber i tiden efter. Brøndby vandt tre mesterskaber på stribe, mens AGF ikke siden har været så tæt på, som de var det år.

For at få hele historien med - før, undervejs og efter - fra begge sider har vi valgt at dele afsnittet om i to. Første afsnit handler om alt det, der skete op til det for alvor gik løs i 1995/96. Andet afsnit handler om selve sæsonen og efterspillet. Du finder begge afsnit lidt længere nede.

Historien bliver fortalt af begge klubbers daværende trænere, Ebbe Skovdahl og Peter Rudbæk. Af begge klubbers prominente - og målscorende - målmænd, Mogens Krogh og Lars Windfeld. Og to, på daværende tidspunkt, store talenter, der gjorde sit indtog og var med til at definere og opleve generationsskiftet og den nye opblomstringstid i hver sin klub, Per Nielsen og Lennart Bak.

God fornøjelse!

Første afsnit om det, der gik forud for sæsonen 95/96:

Andet afsnit om selve sæsonen og efterspillet:

Her kan du se alt det andet gode indhold, som vi har liggende i kanalen Mediano Magasinet:

Foto: Getty Images/Clive Brunskill

Superliga Preview #2 - Når Jens Stage tager imod de gamle venner i Parken

Superliga Preview #2 - Når Jens Stage tager imod de gamle venner i Parken

Xee Special: Lampard tilbage i Chelsea

Xee Special: Lampard tilbage i Chelsea