logo.png

Vi giver det smukke spil tid, ord og perspektiv. 
Vi ønsker at skabe scenen for den store fodboldoplevelse.
Skabt af dig og af os.

Superligaens Største Øjeblikke - Saksesparket, der ændrede FC København

Superligaens Største Øjeblikke - Saksesparket, der ændrede FC København

Alle husker Zumas saksespark - nogle naturligvis med mere glæde end andre, men alle husker det. Måske fordi det foruden at være et historisk godt mål også fik historisk betydning. Her er historien om det nok mest ikoniske mål i Superliga-historien. Fortalt af hovedpersonen og en lille håndfuld holdkammerater.

Af Anders Ryehauge

Der er et særskilt øjeblik, der måske overskygger alle andre i Superligaens historie. Sibusiso Zumas ikoniske saksesparksmål fra 2001. I sig selv er det et fantastisk mål; fra det øjeblik Zuma tæmmer Thorningers chip-aflevering, til bolden kort efter dumper ind i målnettet bag Mogens Krogh, er det æstetisk veludført ned til mindste detalje.

Men hvad der for alvor gør saksesparksmålet interessant er, at det ikke blot var et meget flot et af slagsen. Det var også et mål, der kom til at definere et før og et efter for Superligaen og selvfølgelig i særlig høj grad FC København. I den forstand indrammer Zumas saksesparksmål essensen af serien om Superligaens Største Øjeblikke. For nok er det de særskilte øjeblikke, hvor det hele forløser sig, som står klart i erindringen. Men øjeblikke bliver kun udødeliggjorte, hvis de er kulminationen på noget meget større.

Tilbage d. 10 juni 2001 var det nemlig ikke hvem som helst, FC København stod over for i en propfyldt Parken, men ærkerivalerne fra Brøndby IF. Hvis FCK vandt, ville de kunne lade sig hylde som danske mestre, mens et nederlag ville sende netop de blå-gule fra Vestegnen op på førstepladsen.

I sine første otte sæsoner havde FC København blot vundet et enkelt mesterskab, og da det allerede skete i klubbens første sæson tilbage i 1993, var det efterhånden mange magre sæsoner siden. Omvendt havde Brøndby på det tidspunkt høstet i alt otte mesterskaber og for længst slået sig fast som den hjemlige ligas ubetingede magtfaktor. Der var altså alt på spil den sommerdag i Parken, da en vis sydafrikaner på et tidspunkt skød til vejrs med ryggen mod mål. Resten er for så vidt historie, som man siger - og nu kommer den så her. 

Men det er en historie om meget andet end blot et enkelt mål. Vi skal med helt tilbage til den livlige opstart af FC København og de efterfølgende magre og til tider ligefrem farceagtige år. Vi skal høre om guldmedaljer, der skyller ud i toilettet, færøske målnæser, sydafrikanske diamanter og en helt speciel udenlandsk træner, der med ordene: “Do you think you’re fucking Real Madrid!?” trådte ind og utvetydigt fik signaleret for alle og enhver, at nu var det nye tider i København. 

Foruden Sibusiso Zuma medvirker Christian Lønstrup, Michael ‘Mio’ Nielsen, Todi Jónsson og Christian Poulsen. Sidstnævnte var i 2000 blot en ung, uprøvet knægt fra Asnæs, men dramatiske omstændigheder betød, at han alligevel skulle få sig en vigtig rolle i sæsonen, der 18 år senere står som den, der støbte fundamentet FC Københavns senere magtdominans i dansk fodbold.

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Mediano Serie A: Milano Special - Rivaliseringen mellem Milan og Inter

Mediano Serie A: Milano Special - Rivaliseringen mellem Milan og Inter

Mediano Lab - mød manden, der rejste til Horsens for at lære af Bo Henriksen

Mediano Lab - mød manden, der rejste til Horsens for at lære af Bo Henriksen