logo.png

Vi giver det smukke spil tid, ord og perspektiv. 
Vi ønsker at skabe scenen for den store fodboldoplevelse.
Skabt af dig og af os.

Superligaens Største Øjeblikke - om Randers FC's historiske overlevelse i 2010

Superligaens Største Øjeblikke - om Randers FC's historiske overlevelse i 2010

Randers FC’s overlevede bogstavelig talt imod alle odds i 2010. Her er historien om en overlevelsesmission i Superligaen, der ikke er set magen hverken før eller siden - fortalt af nogle af dem, der var helt tæt på.

Af Anders Ryehauge & Sture Sandø

Man ved, man har at gøre med en historie ud over det sædvanlige i dansk fodbold, når selv en garvet rotte som Ove Christensen må formulere sig på følgende måde:

“Det er once in a lifetime. Så jeg er jo egentlig taknemmelig for, at jeg har været en del af det… For jeg tror ikke, det kommer til at ske igen.”

Det er et citat, der stammer fra femte afsnit af serien om Superligaens Største Øjeblikke, der omhandler Randers FC’s mirakuløse overlevelse tilbage i sæsonen i 2009/10. Og mirakuløs er bestemt ikke en overdrivelse. Da Superligaen i december 2009 gik på vinterferie, lå Randers FC på en delt sidsteplads med sølle otte point. Det betød, at der var hele 13 point op til stregen og 19 point op til arvefjenderne fra AGF, der senere skulle få en uheldig hovedrolle i overlevelsesdramaet. På dette tidspunkt var det aldrig tidligere sket, at et hold, der var mere end fire point under stregen ved vinterpausen, havde klaret frisag, og i de foregående syv sæsoner var de to bundpropper halvvejs også endt med at rykke ud. 

Derfor var der heller ikke noget som helst, der tydede på, at Randers FC, der havde været i mildest talt alvorlige problemer i noget nær alle efterårets kampe, kunne se frem til andet end en snarlig tilværelse i 1. division. Der var sågar bookmakere, der allerede ved juletid udbetalte gevinster, hvis man havde tippet, at klubben fra Kronjylland ville rykke ned. Så hvordan i alverden gik det til, at Randers FC fik vendt det hele på hovedet, støvsugede noget nær alle tænkelige point og både klarede frisag og blev forårets stærkeste hold?

I dette afsnit skal vi først helt ned i dyndet, med alt hvad det indebærer af kaotiske tilstande på og uden for banen, skænderier i omklædningsrummet og en mislykket overlevelsestur i det mørke efterår, og så skal vi selvfølgelig have hele historien om det efterfølgende sejrsridt fra bunden, der blandt meget andet bød på et mærkeligt armensk nyindkøb, der ellers ikke så lovende ud, uvaskede skjorter og magiske halsedisser, og selvfølgelig en helt særlig brandslukker i dansk fodbold, der både kunne være utroligt lun, og så temperamentsfuld, at kasketten var ved at flyve af, når hans principper ikke blev overholdt.

Foruden træner Ove Christensen, der i 2010 blev kåret som ‘Årets Randersborger’ af byens indbyggere for sin redningsaktion, fortælles historien af daværende Randers-anfører Søren Pedersen, Kevin Stuhr-Ellegaard, Morten Karlsen og Mikkel Beckmann, der kronede selvsamme sæson med en udtagelse til VM i Sydafrika, og som i afsnittet opsummerer det hele således:

“Det var historisk, og historie er noget af det fedeste at være med til at skrive som fodboldspiller.”

God fornøjelse.

Tak til alle, der bidrog til efterårets crowdfunding-kampagne for at rejse midler til at lave denne serie.

Tak til Arbejdernes Landsbank, der som partner har sikret, at serien kan fortsætte i 2019.

Hvis du ikke allerede har hørt de foregående afsnit så find dem i kanalen Mediano Legends, som vi vil anbefale dig at abonnere på, så de ikke går glip af fremtidige afsnit. Allerede inden nytår udkommer afsnittet om Sibusiso Zumas ikoniske saksespark i 2001.

Du kan høre de tidligere afsnit i serien herunder.

Afsnit 1 om Herfølges mesterskab i 2000:

Afsnit 2 om Brøndbys mareridtssæson, der endte med overlevelse i 2013:

Afsnit 3 om Silkeborgs første og hidtil eneste mesterskab, der blev sikret på sidste spilledag i 1994:

Afsnit 4 om Lyngbys konkurs og det efterfølgende forår, hvor holdet spillede med amatører i 2002:

Kig også indenfor i vores nye kanal, Mediano Magasinet, og se, hvad vi kan byde på der:

Foto: Jan Christensen/Getty Images

Julekalender #5 - Årets bedste podcasts - Troels Bech om Masterclass, ambitioner, efterslæb og Europa

Julekalender #5 - Årets bedste podcasts - Troels Bech om Masterclass, ambitioner, efterslæb og Europa

Julekalender #4 - Årets bedste podcasts - UK Special om Portsmouth med Steen Houmann

Julekalender #4 - Årets bedste podcasts - UK Special om Portsmouth med Steen Houmann