logo.png

Vi giver det smukke spil tid, ord og perspektiv. 
Vi ønsker at skabe scenen for den store fodboldoplevelse.
Skabt af dig og af os.

La Liga-klummen:  At debutere mod den bedste

La Liga-klummen: At debutere mod den bedste

- De scorede i hvert fald ikke i min side, trøster Riza Durmisi sig med, efter at hans Betis-debut endte med et 2-6-nederlag på Camp Nou. Morten Glinvad har interviewet landsholdsbacken, der befinder sig i en storklub, som forsøger at ryste sidste sæsons kaos af sig

 

Af Morten Glinvad

Da Riza Durmisi fredag aften lagde sig i hotelsengen i Barcelona, var det egentlig med en god fornemmelse. Der var måske nok lidt mere kriller i maven end vanligt, men venstrebacken havde ingen problemer med at falde i søvn, selvom han dagen efter skulle debutere i verdens bedste fodboldliga over for verdens bedste fodboldspiller.

Men Riza Durmisi er ikke typen, der vil ændre sine forberedelser, bare fordi modstanderen hedder Lionel Messi. Han prøver at gå ind til hver kamp med samme følelse, som handler om at være så afslappet som muligt, og det sidste han havde haft lyst at gøre i dagene op til, var at se på videooptagelser af Messi og de andre Barcelona-stjerner. Det ville bare forstyrre hans opladning unødigt og måske give flere nerver.

Durmisi kunne se tilbage på en god opstart i hans nye klub Real Betis. Han følte, at han med det samme havde fået vist sin klub og sin nye træner sine kvaliteter, og ingen iagttagere tvivlede det mindste på, at Betis’ nye nummer 14 ville være i startopstillingen dagen efter. Og sådan var det også, da han lørdag eftermiddag for første gang i sit liv ankom til Europas største fodboldstadion.

- Jeg har altid haft det sådan, at hvis jeg nogensinde skulle komme på Camp Nou eller Bernabéu, så skulle det være for at spille en kamp. Som modstander eller som spiller for en af dem. Og helst for Real Madrid, det er dem, jeg altid har holdt med, fortæller Riza Durmisi et par dage senere.

Fik du hørt vores La Liga-optakt, hvor Morten Glinvad er blandt gæsterne? Den er lige her:

Det er svært at forestille sig en vanskeligere debut end den, han stod overfor. En udekamp mod det hold, der to år i træk har vundet mesterskabet og Copa del Rey. Og det som en del af et helt nyt Betis, der i løbet af det sidste år har haft tre forskellige trænere, skiftet præsident og fået ny sportsdirektør. Og så er næsten halvdelen af spillertruppen blevet skiftet ud denne sommer, så Durmisi i lørdags var en af fem debutanter i Betis’ startopstilling. Tilmed på et hold, hvor den nyansatte træner Gustavo Poyet havde ændret formation til 5-3-2 for at dæmme op for catalonierne.

- Vi vidste, at Messi ville søge ind centralt, så med det system var vores ide at lukke af i midten og tvinge dem til at spille ud i deres højreside. Sergi Roberto er mere midtbanespiller, så vi ville prøve at give ham mere plads med bolden derude, fortæller Durmisi om Poyets taktiske greb.

Ideen var måske fornuftig nok, men Betis var slet ikke i stand til at stoppe et meget veloplagt Barcelona-hold ført an af en særdeles inspireret Messi, der som forudset af Durmisi og Betis bevægede sig så meget væk fra højrekanten, at det ikke blev til mange direkte dueller mellem danskeren og argentineren med de fem Guldbolde på det imponerende cv.

- Det var svære betingelser, men det vidste jeg på forhånd. Jeg fik ikke bolden så meget, men jeg kan da tage med, at der ikke kom mål til dem fra min side. Og at jeg erobrede bolden og var med til at skaffe det frispark, der gav os vores første mål, siger Durmisi om et opgør, som endte 6-2 til hjemmeholdet, der havde bolden i 73 procent af tiden.

Et helt nyt Betis

At Betis tabte premieren på Camp Nou, var naturligvis ikke overraskende, selvom andalusierne godt kunne have tænkt sig lidt mere anstændige cifre. Betis har været gennem en voldsom fornyelse denne sommer i kølvandet på sidste sæson, der var præget af kaotiske tilstande, efter at Betis sidste sommer vendte tilbage til den bedste række efter et år i Segunda División.

Riza Durmisi i sin debut i La Liga.  Foto: NurPhoto/Getty Images

Riza Durmisi i sin debut i La Liga.

Foto: NurPhoto/Getty Images

Ambitionerne var store, og Betis markerede sig ved at hente store navne til klubben. Symbolet Joaquín vendte hjem, og Heiko Westermann, Juan Vargas, Ricky van Wolfswinkel og prestigekøbet over dem alle, Rafael van der Vaart, kom til og skabte store forhåbninger. Problemet var bare, at træner Pepe Mel bestemt ikke var imponeret af de indkøb, som sportsdirektør Eduardo Macià foretog. Stemningen var anspændt, og i efteråret blev Mel fyret, inden det et par måneder senere gik samme vej for Macià. Imens var der uro i ledelsen, hvor præsidenten Juan Carlos Ollero trak sig i vinter efter en længerevarende konflikt, så Ángel Haro efterfølgende blev den sjette præsident på fem år for Betis.

Imens lykkedes det for den midlertidige træner Juan Merino at samle stumperne. Merino var blevet forfremmet for B-hold og fik faktisk Betis helt op på en 10.-plads, som han i høj grad kunne takke den ekstremt målfarlige angrebsveteran Rubén Castro og en storspillende målmand Antonio Adán for. Deres præstationer dækkede over, at spillet på ingen måde imponerede, og derfor har Betis denne sommer gennemført en udrensning af de større i spillertruppen, så sidste sæsons store prestigekøb alle er fortid eller på vej til at blive det.

Den anden vej er foreløbig hentet hele ti nye spillere, mens to er vendt tilbage fra lejeophold. Og svingdøren er næppe lukket endnu.

- Det er urimeligt at vurdere Betis ud fra kampen i dag, sagde Poyet efter kampen i lørdags om den svære premiere for det nykomponerede mandskab, hvor tomålsskytten Rubén Castro og målmanden Adán var mest iøjnefaldende og på den måde viste, at noget trods alt stadig er ved det gamle for Real Betis.

Vurderingerne af Durmisis debut var ikke alt for opløftende i de store sportsaviser. Både Marca og AS gav ham et 0 på deres skala fra 0 til 3, men samme karakter fik halvdelen af Betis-holdet. Lidt mere positive var de andalusiske medier, som ud fra sommerens træningskampe har draget den konklusion, at Durmisi har vist lovende kvaliteter i det offensive spil, mens der har været plads til forbedring i defensiven.

- Jeg føler, at jeg har fået vist mig godt frem. Jeg har vist, at jeg er en offensiv back, og det vidste de også, da de købte mig. I de kampe, vi har vundet, er der kommet meget offensivt fra min side, og jeg føler ikke, at jeg er faldet ud i nogen af kampene. Nu skal jeg lige have det sidste ind, så holdkammeraterne kender mine løb, siger Durmisi.

- Der er ingen tvivl om, at jeg er offensiv back. Men sådan er de fleste backer jo hernede, så det burde ligge fint til mig. Se bare på Marcelo og Jordi Alba. Jeg synes, man i Danmark i for høj grad fokuserer på det negative og på, at man skal forbedre det, man er dårlig til. Jeg vil hellere fokusere på styrkerne og gøre dem endnu bedre, så jeg kan blive exceptionelt god offensivt, fortsætter han.

Bud fra Celta og Werder Bremen

Til venstre back-positionen har Riza Durmisi den 26-årige Álex Martínez som direkte konkurrent til spilletid, mens den peruanske veteran Juan Vargas er en af de løntunge spillere, som Betis lige nu prøver at slippe af med. Álex Martínez er vendt tilbage fra et lejeophold i Elche i den næstbedste række, men var ikke i spil til premieren på grund af en mindre skade.

- Vi er to forskellige backtyper. Han er mere defensiv end jeg. Han spiller mere på det sikre og tager ingen chancer. Jeg føler mig ikke for alvor truet, siger den danske landsholdsspiller.

Riza Durmisi havde et klart ønske om at komme til spansk fodbold denne sommer, men kunne meget vel være havnet i en anden klub. For Betis’ danskerglade sportsdirektør Miguel Torrecilla havde allerede lagt mærke til Durmisi, inden sportsdirektøren denne sommer skiftede fra Celta til Betis.

- Han havde set mig i flere landskampe. Så selvom han ikke var der længere, var der også et konkret tilbud fra Celta. Werder Bremen ville også have mig, men jeg ville gerne til Spanien, siger Riza Durmisi.

I Spanien har Durmisi indtil nu fået positive tilbagemeldinger fra sin nye træner, den 48-årige uruguayaner Gustavo Poyet med en fortid i blandt andet engelske Sunderland og senest græske AEK Athen. I Betis ser man Poyet som en stærk leder og håber, at han kan være med hurtigt at samle det nye hold og få Betis op i den bedste halvdel, hvor klubben mener, den hører til.

Næste opgave for Durmisi og Betis er noget mere menneskelig end på Camp Nou, når Deportivo på fredag kommer på besøg på Benito Villamarín. Til den kamp kan Betis give debut til endnu et nyindkøb, efter at Napolis David López kort inden Barcelona-kampen blev hentet til den centrale midtbane, som Betis hele sommeren har søgt at forstærke.

- Jeg synes, der er et kæmpe potentiale i holdet. Der er mange unge spillere, og jeg tror på, at det nok skal blive godt, når vi bliver spillet sammen, siger Riza Durmisi.

Rundt om runden:

  • Velkommen til La Liga, Jorge Sampaoli! Man havde nok på fornemmelsen, at der var grund til at holde øje med Sevilla efter ansættelsen af Bielsa-lærlingen, der for lidt over et år siden gjorde Chile til sydamerikansk mester for første gang i historien. Men at Sampaolis ligadebut skulle udvikle sig til et af de vildeste opgør i spansk fodbold i mange år, var alligevel voldsommere end ventet. Det endte 6-4 hjemme på Sánchez Pizjuán mod Espanyol, men 9-3 eller 10-5 havde været lige så logiske resultater efter chanceorgiet. Gæsterne havde intet modsvar, når Sevilla buldrede af sted i deres hidsige angreb i et voldsomt opskruet tempo. Alt handlede om at få fat i bolden og komme hurtigt op til Espanyols mål. Det gav omvendt nogle enorme huller i forsvaret, som Espanyol var dygtige til at udnytte. Sampaoli kommer til at dele vandene, og ikke alle var lige begejstrede for spektaklet i Nervión-kvarteret: ”Nervión blev et cirkus. Et show uden kontrol bestilt af Sampaoli. Hans mantra bringer fodbolden tilbage til 1940’erne. Det er ikke bare en filosofi, der er modig, men som er helt uden sidestykke i europæisk topfodbold,” skrev Rafael Pineda i El País.
Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

 

  • Det har været en overraskende stille sommer i Real Madrid, der ikke har foretaget sig andet end at købe Álvaro Morata hjem fra Juventus. Nå ja, og så vendte en ung spiller tilbage fra et lejeophold i Espanyol, uden at ret mange regnede med, at 20-årige Marco Asensio ville komme til at spille nogen stor rolle for sidste års Champions League-vindere. Men Cristiano Ronaldo og Karim Benzema er startet sæsonen på skadeslisten, og mallorcineren Asensio greb chancen i den Europæiske Super Cup mod Sevilla med et fremragende langskudsmål og fik genvalg til ligapremieren i San Sebastián, mens Isco, James Rodríguez og EM-spilleren Lucas Vázquez så til fra bænken. Asensio scorede Real Madrids andet mål i 3-0-sejren med et elegant chip og har for alvor markeret sig som en spiller, der vil blande sig i kampen om spilletid i skyggen af BBC-trioen, når den bliver genforenet.
Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

 

  • I sæsonen 1931/32 var der fem baskiske hold i den bedste spanske række. I denne sæson sker det igen (hvis man altså accepterer den præmis, at Navarra-regionen, hvor Osasuna holder til, er del af det historiske område Baskerlandet). At et område med mindre end tre millioner indbyggere leverer en fjerdedel af holdene i den bedste række, er en bemærkelsesværdig præstation, selvom premiererunden ikke gav en eneste sejr til baskerne. Athletic tabte skuffende i Gijón, Real Sociedad tabte ikke uventet til Real Madrid, og Eibar rejste tomhændet hjem fra A Coruña, så det var kun de to oprykkere, der kom på pointtavlen. Osasuna sneg et point med hjem fra Málaga, mens Alavés højest overraskende gjorde det samme fra Vicente Calderón. Manu García spolerede Atléticos premiere med en udligning dybt inde i den overtid, hvor Kévin Gameiro ellers havde scoret sit første mål for Atlético i et opgør, som hjemmeholdet dominerede stort.

 

Morten Glinvad kommenterer La Liga for Discovery Networks Danmark og vil fremover skrive om spansk fodbold for Mediano.

Topfoto: Alex Caparros/Getty Images

 

Wolverhampton - og The Italian Connection

Wolverhampton - og The Italian Connection

Podcast - denne uge i Premier League: Arsene Wenger er på vej mod en transferfiasko

Podcast - denne uge i Premier League: Arsene Wenger er på vej mod en transferfiasko