logo.png

Vi giver det smukke spil tid, ord og perspektiv. 
Vi ønsker at skabe scenen for den store fodboldoplevelse.
Skabt af dig og af os.

Forandringens vinde blæser over Kadıköy

Forandringens vinde blæser over Kadıköy

En ny, ung og moderne præsident og et gevaldigt skud udenlandsk kompetence på de vigtigste positioner i den sportslige ledelse giver tro på noget helt særligt i den tyrkiske storklub Fenerbahce, der tørster efter en titel

Af Nicklas Degn

Den tyrkiske gigant Fenerbache er gået ind til en ny sæson med fornyet optimisme trods tre trofæløse sæsoner i træk - fire, hvis man ikke tæller den sæsonindledende Super Cup-triumf fra 2015 med.

En trofæstatus, der er langt fra tilfredsstillende for de passionerede fans på den asiatiske side af Bosporus-strædet, men som alligevel har fået de rette forudsætninger for at blive væsentligt mere tilfredsstillende i den kommende sæson.

Svaret skal noget bemærkelsesværdigt findes uden for banen. Fenerbahce afslutter en sommer, der har stået i forandringens tegn i skyggen af bysbørnene fra Galatasaray og Besiktas, som har delt de sidste fire liga-titler mellem sig.

Det begynder ved toppen. Ingen steder proklameres et nyt Fenerbahce mere end i det nybetrukne præsidentsæde. Efter 20 år ved magten er Aziz Yildirim blevet stemt af pinden til fordel for den unge, charmerende og ekstremt velhavende forretningsmand Ali Koç.

Rundet af Harvard Universitet og født ind i en af Tyrkiets rigeste familier forventes det, at Koç bringer såvel transferpenge som en moderne overhaling med til Kadıköy-området i det centrale Istanbul så tæt på Bosporus-strædet, at man næsten kan skimte konkurrenten Besiktas’ nyligt opførte og overdådigt moderne stadion på den anden side af vandet. Lige såvel som Fenerbahce kun har kunnet skimte de evige konkurrenters succesfulde formåen fra baghjul de seneste år.

Men det har sommeren ændret på - håber man nu. En sommer, der først og fremmest blev brugt på at skifte ud på de vigtigste sportslige positioner. Sportsdirektør- og trænerkontoret er blevet gjort rent og nydeligt, så det står klar til store udenlandske kompetencer. Førstnævntes skrivebord indtages nu af franske Damien Comolli, der godt nok ikke har bestredet et prominent job i en håndfuld år, men alligevel kommer med et CV, der har været forbi Liverpool, Tottenham og Arsenal. Comolli har sørget for at hente navne som Luis Suarez, Gareth Bale og Luka Modric til Premier League og scoutet blandt andre Emmanuel Eboué, Kolo Touré og Gael Clichy for Arsenal.

Comolli har fra næsten dag ét fået selskab af Philip Cocu, der nu har opgaven med at træne Fenerbahce-spillerne efter at tyrkiske Aykut Kocamans anden kontraktperiode i klubben aldrig blev den store succes at dømme efter den standard, der styres efter i Fenerbahce.

Så hurtigt kan det gå i det fodboldgale land. For blot et år siden var Kocaman landets hotteste trænernavn efter at have ført Konyaspor med danske Jens Jønsson på holdet til en overraskende pokaltitel, men selvom Kocaman for første gang i sin trænerkarriere rundede et pointsnit på 2,00 og rent faktisk havde en teoretisk mulighed for at snuppe mesterskabet fra Galatasaray på sidste spilledag, blev det til et farvel og tak efter blot en enkelt sæson.

De store brudte løfter

Nu er det så den tidligere FC Barcelona-spiller Cocu, der skal forsøge sig i det sæde, der to gange tidligere har beværtet en hollænder. Guus Hiddink forsøgte sig i 1990/1991 og Dick Advocaat så sent som i 2016/2017. Begge uden succes, men Cocus ankomst er foreløbigt blevet mødt med anderledes positive vibrationer fra fansene, trods en hakkende sæsonstart med tre point i tre kampe. Cocu kommer direkte fra et hollandsk mesterskab med PSV og må tiltænkes at forynge et hold, der, som det har været for vane fra de store Istanbul-klubber, ofte henter store, internationale navne i karrierens efterår. Sjældent er de naturligt massive forventninger til de tunge nyindkøb blevet indfriet, senest illustreret ved endnu en af Cocus landsmænd, Robin van Persie, der aldrig blev den helt store darling, som han ellers havde potentiale til, og forlod Istanbul i vinter efter to og en halv uforløste sæsoner.

Om de ligefrem holder sig fra at hente flere et løntunge, kendte navne fremover er højst uvidst, men indtil videre har dette vindue ikke været helt oppe at ringe på kendtheds-skalaen med Andre Ayew og Islam Slimani som de mest prominente. Ikke ligefrem Van Persie-niveau, eller for den sags skyld Sneijder, Drogba eller Pepe, der den seneste håndfuld år er blevet hentet til andetsteds i byen.

I stedet har Comolli sørget for at hente to af Tyrkiets største og mest eftertragtede talenter til Fenerbahce. I en opsigtsvækkende dobbelthandel er kantspilleren Baris Alici og målmanden Berke Özer netop kommet til fra det anerkendte talentakademi i Izmir, Altinordu, der har udklækket blandt andre AS Romas Cengiz Ünder og den nybagte Leicester-spiller Caglar Söyüncü. Særligt spillede Comolli med musklerne, hvad angår Berke Özer-handlen. De færreste forventede, at den 18-årige målmand blev i Tyrkiet efter en sæson, hvor blandt andre Manchester City holdt øje med den tyrkiske U17-landsholdsmålmand, og The Guardian fremhævede ham som et af de 60 største fodboldtalenter i verden.

Foryngelsen når ud til tribunerne


Fra banen og tilbage på ledergangene, hvor Ali Koç allerede er i gang med at holde løfter.

“Jeg siger tillykke til jer. Jeg er kun facaden på den her succes,” lød det ifølge avisen Hürriyet fra Koç henvendt til fansene i en tale efter juni måneds markante valgsejr over den nu tidligere Fenerbahce-præsident Aziz Yildirim. Med stemmerne 16.092 mod 4644 vel at mærke. Budskabet var og er stadig klart. Koç er ikke alene om ambitionerne, og han har tænkt sig at holde sig gode venner med fansene.

Klubben har allerede taget et skridt frem mod at gøre oplevelsen ekstra attraktiv for særligt de yngre fans. En ny stadionsektion med ekstra billige billetter tilegnet studerende er blevet offentliggjort, hvilket forsøger at imødekomme Tyrkiets status som det fodboldland i verden, hvor fans skal betale mest for billetter målt op mod landet respektive gennemsnitlige dagsløn*.

Omtalte stadionsektion omfatter 3.000 pladser og er dermed ikke et tiltag, der gør forskellen i forhold til, om stadion bliver fyldt eller ej. Men det er endnu et i en række forandringer, der akkumulerer sig til noget, der ligner et nyt Fenerbahce. Og det er i høj grad det, Ali Koç har lovet.

Som han ligeledes sagde i en tale til fansene og Fenerbahce-medlemmerne - i høj grad en og samme gruppe - kort efter valgsejren var en realitet, ifølge engelske The Times:

“Sammen vil vi skrive en ny historie.”

Historiens prolog er skrevet, og Fenerbahce har lige taget hul på første kapitel. Sportsligt har det ikke været nogen eventyr-begyndelse, men hvordan historien vil udvikle sig bliver i høj grad spændende at se.

* Ifølge en rapport fra 2016 udfærdiget af det italienske fodboldforbund FIGC skal en tyrker gennemsnitligt arbejde 315,4 minutter, for at få råd til en billet til landets bedste fodboldrække. Det er højest af de målte lande foran England (268,9 minutter), Spanien (256 minutter) og Tyskland (191,6). I Danmark ligger tallet ifølge rapporten på 52,5 minutter.

Foto: Getty Images

 

Fodboldministeriet: Hugo, hundelort og ommer

Fodboldministeriet: Hugo, hundelort og ommer

Preview er tilbage: Her er din fodboldweekend - serveret af Hebo & Leander

Preview er tilbage: Her er din fodboldweekend - serveret af Hebo & Leander